Банкеръ Daily

Общество и политика

Шефът на ДАНС: Отстраняването ми е заради разкритите руски шпиони

"За да се стигне до тук, в работата си сме допуснали някакви грешки. Една от тях е, че през последните години направихме операции, които разкриха шпионски мрежи на чужди разузнавания, особено последните, които са свързани с хващането на шпионите, които работеха за Русия". Това заяви шефът на ДАНС Димитър Георгиев по повод искането от страна на служебния кабинет да бъде отстранен от поста. В сряда служебният премиер Стефан Янев обяви, че с поведението си Георгиев е накърнил престижа на службата.

"Шпионският скандал и олигарсите е нещото, което не беше пипано от години. Още преди да дойде служебният кабинет се говореше, че ще се махнат шефовете на служби. За мен това нещо уронва не престижа на службите, а на държавността. В продължение на целия си период като председател на ДАНС не съм правил интервюта и не съм коментирал нищо, защото водещият принцип за мен в работата е бил да се даде възможност на контраразузнаването да работи и да си върши работата по най-добрия начин с оглед опазването на националната сигурност. За себе си съм удовлетворен и смятам, че колегите ми са достойни за уважение и много добри професионалисти като служители на ДАНС", каза Георгиев.

Той увери, че службата е извършвала само своите законови правомощия. "Имаме едно основно притеснение – че силовият вицепремиер е лице с отнет достъп до класифицирана информация за срок от три години като отнемането е преди две години. Този достъп не е обжалван", каза председателят на ДАНС.

Той подчерта, че при последното ни участие във формата на НАТО след представянето на информацията по шпионския скандал, всички държави са подкрепили България за правилната политика и това, което се вършело от службите за сигурност у нас.

"Работил съм с пет правителства. Откъде-накъде ще се говори, че аз съм политически обвързан“, попита Георгиев.

За взетия дълъг неплатен отпуск той каза, че още на петия ден, след като е започнало да се говори в медиите, е внесъл в Министерския съвет документи за прекратяването на отпуска. Три дни след това е поканен на среща, на която му е казано, че не иска да работи със служебния кабинет, а никога не е твърдял подобно нещо.

Георгиев заяви, че чака президентския указ за освобождаване си и с гордо вдигната глава ще си тръгне от ДАНС, защото е свършил много работа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във