Банкеръ Daily

Общество и политика

Шефът на БНР твърди, че е предотвратен нов опит за заглушаване на радиото

Светослав Костов

Нов опит за саботаж на излъчването на БНР е бил направен в началото на октомври, но е бил своевременно предотвратен от ръководството на радиото. Това заяви пред журналисти генералният директор на Националното радио Светослав Костов.

На 3 октомври, към края на работния ден, с писмо от частната компания НУРТС уведомяват медията, че ще се извърши профилактика, планирана да трае през целия следващ ден. На 4 октомври е трябвало заглушен сигналът не само на "Хоризонт", но и радио "София", и "Христо Ботев" от 9.00 сутринта до 17.00 часа. Уведомителното писмо обаче е било получено към 16.30 и до 17.00 часа е оставало съвсем малко време за отговор.

"Веднага се събра Управителният съвет на радиото, главният инженер, шефът на централната апаратна, на техниката, шефът на правния отдел и написахме писмо до НУРТС, че спираме всички профилактики", посочи Костов. Аргументът на ръководството на медията е бил, че точно в този момент, когато радиото бе глобено заради спирането на сигнала и вървят проверки на прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция, не е редно да се правят профилактики. Освен това искането е за спиране на сигнала за петък сутринта, а БНР трябва да предава парламентарения контрол от 11.00. В същото време тече кампания, има предизборни клипове и реклама. Всичко това се изтъква като мотиви в писмото си ръководството на БНР. "А профилактиките до края на годината не са никак малко - със сигурност над 25", добавя Костов.

Планът за профилактики пък е съставен в края на миналата година от предишното ръководство на радиото и директора му тогава Александър Велев. Неговите кадрови назначения още при предишния му мандат преди 18 г. са журналистите, които сега поискаха оставката на новия директор на радиото.

Шефът на БНР не разкри къде се фокусират подозренията му и кой би могъл да стои зад този сценарий за компрометиране на новото ръководство на националното радио, но беше категоричен, че новият опит за спиране на сигнала никак не е случаен. "Приемам го като саботаж и провокация. Писмото беше получено след 16 часа, за да изтече работното време и до 17.00 да не реагираме, като съответно на другия ден се спре сигналът в 9.00. И то на цялото радио, не само на програма. Това ме навежда на мисълта, че се прави нарочно и целенасочено, за да се събори ръководството", съмнява се Светослав Костов

За новия опит за саботаж Управителният съвет на БНР е разпратил писма и до СЕМ, Комисията за регулиране на съобщенията и ДАНС. Екипи от спецагенцията и прокуратурата се очакват на проверка, но реакция от медийния регулатор и комисията засега няма, твърди директорът на радиото. Така, близо седмица от изпращането на писмото до днес - СЕМ не е реагирал на този втори опит за спиране на сигнала на БНР, въпреки че в същото време много бързо глоби радиото за спирането на сигнала при замлъкването на "Хоризонт" на 13 септември. Тогава пак в на спешно заседание медийния регулатор намери време да изслуша редколегията и да поиска оставката на директора именно заради замлъкването му.

Припомняме, че се очаква Съветът за електронни медии да обсъди на заседанието си на 9 октомври откриването на процедура за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор на БНР Светослав Костов.

Съветът даде едноседмичен срок на генералния директор да подаде оставка и обяви, че в противен случай ще започне процедура по освобождаването му. Срокът изтече, а Костов, който е на поста от края на юни 2019 г., отказа да се оттегли по собствено желание.

На 10 октомври временната анкетна комисия към парламента за кризата в радиото ще изслуша главния прокурор Сотир Цацаров, за да информира депутатите за хода на разследването, за заглушаването на сигнала, както и за евентуален политически натиск върху генералния директор. 

Предложението за създаване на временната комисия беше направено от парламентарната група на БСП. От ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят създаването й и направиха поискаха парламентът да възложи на Сметната палата да извърши одит в БНР за периода 1 януари 2017 г. – 30 септември 2019 г.

Временната комисия е 10-членна и ще работи два месеца. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във