Банкеръ Daily

Общество и политика

Шефът на БНР няма да подава оставка, заплашва със съд критиците си

Националното радио е подложено на атака, която създава условия за противопоставяне на служителите в него и уронва престижа на една авторитетна медия. Това пише в отворено писмо до медиите генералният директор на БНР Светослав Костов. 

Ето пълния текст на отвореното писмо:

"Свидетели сме на тревожна ситуация в Радиото. То е подложено на атака, която създава условия за противопоставяне на хората в БНР и уронва престижа на една авторитетна медия. А БНР е най-авторитетната медия в България. Тази ситуация доведе до това няколко човека да използват един уважаван от мен орган – Съвета за електронни медии, за проводник на лични интереси, клевети и недоказани твърдения.

Няма да позволя 20 години кариера в медиите, в която неведнъж съм доказвал професионалните си качества, да бъде опетнена от група хора и няколко медии. Тук е моментът да обърна внимание върху т.нар. „цензура“ в Програма „Хоризонт“. Категорично заявявам, че под никаква форма не съм упражнявал контрол върху словото и публичното общуване. Доказателство за това е програмното съдържание през последните дни. Наясно съм, че всяко желание за промяна на статуквото ще среща силна съпротива. Абсолютно съм убеден в правотата си. Не сме отстъпили от волята си за промени, защото отдавна има нужда от тях.

Това искат и близо 1300 служители, работещи всеки ден, всеотдайно, за Радиото. Ще потърся отговорност в съда на всички, които се упражняваха през последните дни върху моето име, достойнство и професионални качества. Ще направя всичко възможно да запазя независимостта, свободата на изразяване на мнение и доверието към обществената отговорност, която носят журналистите в Българското национално радио.

Вярвам във всички работещи в БНР, вярвам в екипа, сигурен съм, че ще излезем по-силни от тази криза.

Радиа много, БНР е едно!"

Припомняме, че Комисията по регулиране на съобщенията състави акт на медията, от който произтичат санкции между 10 000 и 100 000 лева. Причината е 5-часовото прекъсване на програма "Хоризонт" на 13 септември. Издаденият на 17 септември акт не е бил обжалван в предвидения от закона тридневен срок, от което следва издаване на наказателно постановление.

На 19 септември Съветът за електронни медии се срещна с журналисти от редколегията на БНР заради кризата в радиото. На срещата присъстваха журналисти от "Хоризонт", програма "Христо Ботев" и бивши служители на радиото, Силвия Великова и Даниела Късовска, която досега бе зам. главен редактор на "Хоризонт". Те представиха обстоятелствата около свалянето от ефир на Великова и отнетия ѝ ресор "Правосъдие". Веднага след срещата започна заседанието, на което съветът трябва да обяви какво ще предприеме след натиска над програма "Хоризонт" от новото ръководство и спирането на сигнала в цялата страна

СЕМ реши, че ще обяви на заседание на 27 септември дали ще поиска оставката на генералния директор на БНР Светослав Костов. Очакваше се днес да бъде обявено какви стъпки ще предприеме медийният регулатор за кризата в радиото. Окончателното решение обаче се отлага, тъй като за момента не са налице законови предпоставки за прекратяване на договора на Костов, защото няма системни груби нарушения в рамките на една година. За да има такава предпоставка, трябва да са налице три такива нарушения.

Съветът ще наложи глоба на националното радио за нарушение на два члена от Закона за радио и телевизия. Размерът на санкцията ще бъде уточнен допълнително. По единия член глобата е от 1000 до 7000 лева, а по другия - от 3000 до 20 000 лева. Едната глоба е за нарушаване на индивидуалната лицензия заради спирането на сигнала, тъй като по закон радиото трябва да излъчва 24 часа. Втората санкция е, защото със заглушаването на ефира е нарушено гарантираното правото на гражданите на достъп до информация.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във