Банкеръ Daily

Общество и политика

Шефът на АПИ: Петя Аврамова знаеше за проблемите с тол таксите

Регионалният министър Петя Аврамова е била запозната с проблемите при въвеждането на тол системата. Това заяви председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски. Също така посочи, че се е въздържал да предупреди лично премиера Бойко Борисов за евентуално затруднение при въвеждане на смесената система за заплащане на пътищата, защото искал да се спазва йерархията. 

Припомняме, че жители на селата около София, включени в Столичната община, се вдигнаха на протест, защото трябва да имат винетка, за да отидат на работа в центъра на града.

"Сигнализирал съм министерството, че се забавя въвеждането по технически причини и това може да доведе до проблеми. Техническите причини са уточняване кой ще заплаща за поддръжка на пътищата от републиканската пътна мрежа, които са в състава на по-големите общини", каза Терзийски. По думите му Аврамова е била уведомена и от него, и от проф. Олег Асенов от АПИ и това било коментирано многократно. Терзийски предупредил регионалния министър по време на съвещания, а не официално с документ. 

"Процесът не е толкова елементарен. Още в началото на 2019 г. отправихме искане до всички общини да уточнят своите граници, за да знаем и да организираме дейността, за да бъдат таксувани само участници извън населените места. Получихме искания в някои общини, за да бъдат прекласирани. По отношение на Столичната община са водени разговори в няколко месеца - има участници, които събират голям трафик", каза шефът на АПИ пред БиТиВи.

Той обясни, че годишната поддръжка 151-километровата зона около София, за която няма да се дължат винетни такси струва на 8 млн. лева на година. "Вчера Столичната община официално депозира искане за изваждане на тези участъци. Освен обхвата на участниците трябваше да бъде направен и анализ какви приходи трябва да компенсираме заедно с общината. Въвеждаме смесена система - и винетка, и тол, уточнявахме финансовите параметри", допълни Терзийски. Също така съобщи, че няма глобени без винетки в зоната на шосета в района на Столичната община, за която ще се дължат такси.

Аврамова също коментира напрежението с винетките. Според нея проблемът е дошъл от липсата на комуникация. Тя е на мнение, че напрежението ескалирало, защото били пуснати тол камерите. Също така заподозря и опозицията в Народното събрание, че допринесла за нарастване на напрежението, тъй като вчера от БСП поискаха тя да се яви в парламента и да даде разяснения по въвеждането на тол системата.

"Камерите могат да бъдат включени на опции "винетка" и "тол такса", но и само на "тол такса", обясни Петя Аврамова пред Нова телевизия  и допълни, че ще има споразумение между Столичната община и АПИ за това с колко пари да се включи в поддръжката на определени пътища.

Ресорният министър подчерта, че за Северната тангента остава тол таксата за транзитен трафик. А винетка се слага за пътища извън урбанизирана територия.

Вчера в началото на заседанието на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов се ядоса на председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски, който бе извикан да присъства на заседанието заради протестите на жителите на Нови Искър. Борисов разпореди на Терзийски лично да информира хората от населените места край София, че няма да плащат такси, за да стигнат до града.

"Защо правите тези номерца? Нали знаеш колко бързо ще се разправя с вас? За някаква абсолютна глупост! Как ще плащат за абсолютна глупост! Как ще плащат хората от Нови Искър, от Банкя или от съседните места винетки?", обърна се премиерът към Терзийски. "Във всеки център отиваш лично днес и, като едно време глашатаите, викаш по три пъти: "Няма да има винетки”, каза премиерът.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във