Банкеръ Daily

Общество и политика

Шефовете на ДАНС и МВР привикани в парламента заради русофила Малинов

Директорът на ДАНС Димитър Георгиев и министърът на вътрешните работи Младен Маринов пристигнаха в Народното събрание, за да бъдат изслушани за акцията с арести и повдигнато обвинение за шпионаж на председателя на Движение "Русофили".

Пред депутатите Маринов отчете, че осем лица са задържани за 24 часа. Той обясни, че на  9 септември е постъпило постановление от Специализираната прокуратура за оказване на съдействие от страна на полицията. Първоначално разследването е водено от служители на СДВР. Съдействието от страна на МВР се изразява в провеждането огледи, претърсвания, изземвания, лични обиски на територията на Перник, София и Брезник. Осмината задържани са предадени на следствените органи, след това са превозени до сградата на следствения отдел на Специализираната прокуратура, където са предоставени на следовател за продължаване на процесуалните действия с тях. Вътрешният министър уточни, че за съжаление не може да даде по-конкретна информация за разследването.

Директорът на ДАНС Димитър Георгиев посочи, че повдигнатите обвинения срещу председателя на Националното движение "Русофили" Николай Малинов са свързани с престъпление срещу републиката - поставяне на български гражданин в услуга на чужди организации

"В хода на работата в ДАНС по изпълнение на възложени от прокуратурата действия с постановления, свързани с разследване на престъпления против финансовата и кредитната система на страната, е установена схема, която е свързана с изградено, функционирано действие по пране на пари. При проведените мероприятия е придобита информация, че тази схема се използва за трансфер на финансови средства от руски гражданин, който е ръководител на чужда организация "Двуглав Орел", с интереси в различни области, с интереси в обществения и политически живот на страната. Според данните, с които разполагаме чрез изградената схема, се финансират мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на страната", допълни още Димитър Георгиев. И разясни, че двете организации публично са декларирали, че водят хибридна война срещу Запада.

Депутатите от БСП не останаха доволни от изнесената информация. Социалистите, които инициираха изслушването, заявиха, че шефовете на службите всъщност им се "подиграли".

"Единият каза, че задържани 8 лица, които са конвоирани, другият каза, че са водени следствени действия срещу едно лице. Вие нещо разбрахте ли? А сте председател на Народното събрание в парламентарна република. Тоест Вие би трябвало да сте над всички тези хора и всъщност по логиката на демокрацията да сте гарантът на това, че в държавата не се случва така щото единият не знае, правили са заедно, единият е водил следствие срещу Николай Малинов само, а другият взел, че арестувал по някаква причина няколко професора, издатели и журналисти. Вие сте отговорна за това в момента, Вие сте единственият човек в парламента и Вие като председател, който трябва да наложите елементарните правила на демокрацията, в противен случай губите смисъла си и трябва да смените мястото си, което е наложително. Поне се сменете, нямате право да останете тук", обърна се Антон Кутев към председателя на парламента Цвета Караянчева. 

В отговор парламентарната шефка посочи, че няма как да накара министърът на вътрешните работи и председателят на ДАНС да изнесат секретна информация. Караянчева напомни, че е имало предложение за закрито заседание, но то е било отхвърлено.

Facebook logo
Бъдете с нас и във