Банкеръ Daily

Общество и политика

Шефовете на болници ще могат и да преподават

Управителите на болниците ще могат да извършват и преподавателска дейност. Това решиха окончателно депутатите с поправки в Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ).

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ и вносител на промените Даниела Дариткова припомни, че лечебните заведения влизат в полето на Закона за публичните предприятия, който е приет преди една година. Това налага да се отчете спецификата на болничната помощ и да се синхронизират двата закона, по които ще функционират лечебните заведения.

„Това, което правим запазва досегашния ред. Не утежняваме, а правим облекчения. Даваме възможност с 4 месеца да се отложи влизането на Закон за лечебните заведения, за да изчистим детайлите относно функционирането на болниците, за да направим законови промени, ако те се налагат. Само на 8 болници Съветите на директорите ще се избират чрез Агенцията за публични предприятия“, подчерта д-р Дариткова в пленарната зала.

С поправките се предлага да се запази и изискването съветите на директорите на държавните лечебни заведения за болнична помощ да се състои от трима членове. В противен случай изискването е те да бъдат от петима членове.

От левицата остро критикуваха промените.

„Според този Законопроект за лечебните заведения директорите на десетте най-стратегически болници в България ще бъдат избирани от Агенцията за публични предприятия. Това е скандално – ръководителите на тези лечебни заведения да се избират от институция, която няма нищо общо със здравеопазването.“ Това каза проф. Георги Михайлов от БСП.

Спорeд него управляващите от години се опитват да вкарат лечебните заведения в Закона за търговските предприятия и дружества и така да се опитват да решават техните проблеми, но за 4 години не са успели да решат нито един проблем. „Огромните дългове на болниците си стоят същите, а политиката ви в сферата на здравеопазването е катастрофална и тотално неуспешна“, категоричен е Михайлов.

Социалистът Георги Йорданов заяви, че  в този законопроект се предлага в съвета на директорите на общинските лечебни заведения да се добавят още двама души – мениджъри, и така да станат трима души. Общинските и държавните лечебни заведения в България с едностепенна система на управление са около 170. Така се добавят около 340 управленци при средна заплата около 1500 лв. – това са още 6 млн. лв., с които трябва да се платят заплатите на членовете на съветите на директорите. 

По неговите думи добавянето на тези хора е безсмислено, тъй като практиката показвала, че там, където има трима членове на съвета на директорите, те се събирали 3-4 пъти в годината.

„Остават трима членове на Бордовете, както досега. Престанете да спекулирате и да излъчвате неточности. Моля, да бъдем отговорни и да не политизираме тази тема“, отговори Дариткова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във