Банкеръ Daily

Общество и политика

Шефове на РУО ходят по партийни сбирки, това трябва да се пресече

Налице е политизация на образователната система. Вижда се много ясно една йерархична структура, в която от горе надолу се спускат партийни назначения. Това е нещо, което не трябва да се позволява и трябва да бъде пресечено. Началниците на районните управления на образованието вместо да се занимават с учебната дейност, ходят по партийни сбирки, организират и учители да ходят на срещи с избиратели.

Това съобщи служебният министър на образованието Николай Денков.

Относно това дали се предвиждат рокади в образователната системата, министърът обясни, че засега в образователният сектора могат да бъдат спокойни, тъй като "в момента текат проверки, комплексни са, да бъдат спокойни колегите, ако е всичко е наред", каза той.

Служебният министър посочи и проблемите във висшето образование у нас.

"Имаме намаление на студентите с около 1/4 през последните 5 години. В икономика -  повече от 3 пъти, в администрацията - 4 пъти. Това е в резултат на стратегически решения. Идеята, че много лесно се завършва висше в България, не е вярна. Завършват около 50% от приетите студенти. Нашите преподавателите не са се примирили, че всички трябва да завършат", подчерта министър Денков.

И обясни как би могла да се промени картината. 

"Много често се казва, че има много висши училища, да - 52 на брой, 27 са в Югозападния регион. Има дефицит обаче в района около Бургас. Това е важно, защото младежи трябва да напускат тези региони и повече вече не се връщат. Натрупано в годините означава, че обезлюдяваме тези региони. Ние трябва да решим 3 проблема - да се открие висше училище в Северозападния регион, в София трябва окрупняване и общо да се повиши качеството", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR образователният министър. 

Относно програмата "Отново заедно", която ще изпрати на безплатни лагери 30 хил. ученици, Денков коментира, че:

"Тези средства бяха предвидени за туризъм. Тези 30 000 ученици, как ще се разпределят, ще реши педагогическият състав. Всички държавни училища могат да участват, кандидатстването вече е стартирало като процедура. В началото на юли очакваме и първите документи", посочи той.

Днес Министерството на образованието публикува и отговори на най-често задаваните въпроси около програмата. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във