Банкеръ Weekly

Общество и политика

ШЕФОВЕ НА НБГ ОГЛЕДАХА БЪЛГАРСКАТА СИ СОБСТВЕНОСТ

Лично управителят на Национална банка на Гърция (НБГ) Теодорос Карадзас и един от тримата му заместници Апостолос Камвакакис посетиха България, за да изчистят всички подробности около придобиването на Обединена българска банка. В петък - 9 юни, двамата гръцки банкови мениджъри, придружени от регионалния директор на НБГ за Балканите - Христос Кацанис, се срещнаха с управителя на БНБ Светослав Гаврийски.


В началото на юни 2000 г. Национална банка на Гърция подписа договор за покупката на 89.9% от ОББ. Според осведомени източници цената, която тя ще плати, е около 207 млн. евро. Те ще бъдат разпределени между БУЛБАНК, която владееше 35% от акциите на обединената банка, ЕБВР - също собственик на 35%, Си Ай Би Си Опенхаймер Корп - 12.7%, и Ей Ай Джи-Си И Ти Кепитъл Мениджмънт (структура на Ей Ай Джи Ню Юръп Фънд) - 17.2 процента. По молба на НБГ от тези акционери единствено ЕБВР ще запази част от акциите си в ОББ и през следващите две години ще контролира 10% от капитала й.


Преди гръцкият купувач да плати обещаната сума, той трябва да получи разрешение от БНБ да притежава 89.9% от капитала на българската кредитна институция. Вероятно това е причината за посещението на Теодорос Карадзас и екипа му у нас.


Национална банка на Гърция е най-голямата финансова групировка в южната ни съседка. Около 65% от капитала й се намират в частни ръце. Нейният управител се избира от акционерите, но се утвърждава от гръцката държава. НБГ има свои клонове в България, Румъния и Албания, а през април тази година купи Стопанска банка, Скопие - най-голямата кредитна институция в Македония.

Facebook logo
Бъдете с нас и във