Банкеръ Daily

Общество и политика

Шефката на САС виновно-невиновна

Даниела Дончева

Съдебният инспекторат откри куп нарушения, но прокуратурата отказа да започне разследване срещу председателката на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева за скандалното преразпределяне на делото за 102 млн. лв., свързано с апетитни активи на Корпоративна търговска банка (КТБ). Случаят беше разкрит през октомври от съдията в САС Милен Василев, който уличи Дончева в корупция. Той окачи в коридора на съда заявление, в което изля възмущението си от нейна заповед, с която председателката го премества в друг състав в търговското отделение на съда и поема делата му.

Според Милен Василев въпросната заповед имала две цели - да се накаже този, който много знае, и да бъдат овладени разпределените му вече дела. И най-вече въпросното, към което Дончева проявявала нездрав интерес. Ръководството на САС отрече да има нарушения, но Дончева беше принудена да си направи отвод по делото, без да пристъпи към разглеждането му.

Търговският спор е по иск срещу едно от ключовите дружества в орбитата на КТБ - "Евробилд 2003" ЕООД. След погрома над банката то беше пререгистрирано в Кюстендил и именно Кюстендилският окръжен съд се произнася по спора на първа инстанция, преди решението му да бъде обжалвано пред САС. Ищецът е софийското "Ню Кооп Инвест" АД, което твърди, че дългът произтича от сключени с ответника две споразумения от края на 2014-а и е обезпечен изцяло както с договорна ипотека, така и с особен залог.

С обявяването на "Евробилд 2003" в несъстоятелност дългът станал предсрочно изискуем и софийското дружество предявило правата си. Но въпреки че ответникът признал изцяло многомилионния иск, съдът в Кюстендил го отхвърлил с мотива, че е налице симулативна сделка. Въз основа на нея се претендирало обезпечение за сума, която кредиторът не е предоставил на длъжника.

“Евробилд 2003” е една от перлите сред активите на КТБ. Строително-инвестиционната компания купуваше активно имоти преди удара срещу кредитната институция, а след него започна бързо да ги  разпродава.  Едноличен собственик на “Евробилд 2003” от март 2015-а е “Иновейшън Трейд” ЕАД, представлявано и управлявано от главния прокурорски свидетел по делото "КТБ" Бисер Лазов.

Държавата в лицето на квесторите на КТБ Станислав Лютов и Елена Костадинчев проспа грабежа. Те поискаха  банката да се присъедини в производството по несъстоятелност на "Евробилд 2003" едва в края на януари 2015 г., а междувременно продадените имоти, сред които 8-етажната  сграда на "София прес" на бул. "Цариградско шосе" и централите на ул. "Граф Игнатиев" и на площад "Гарибалди", попаднаха у свързани с Бисер Лазов подставени лица и фирми. 

Миналия месец пък стана ясно, че в края на декември сградата на "Гарибалди" е станала предмет на нова сделка - този път между сегашните синдици на КТБ Кристи Маринова и Ангел Донов, от една страна, и "Ню Кооп Инвест" - от друга. С тази сделка дружеството, чийто управител е Ненчо Трифонов (близък на сестрата на Лазов), прехвърля обезпечените с ипотека върху сградата на "Гарибалди" свои вземания за въпросните 102 млн. лв. от "Евробилд 2003" на КТБ за...1 лев. Основанието е: вместо  частично изпълнение на задължение на "Евробилд 2003" към КТБ.

Сградата на "Гарибалди" беше ипотекирана от "Евробилд 2003" в полза на "Ню Кооп Инвест" броени месеци след поставянето на КТБ под особен надзор. Обезпечението е договорено въз основа на съмнителен разчет между двете дружества, които  по този начин  уреждат отношенията си. Споразумението е сключено по повод  на договор за цесия между "Ню Кооп Инвест" и кипърската офшорка "Кастамо Трейдинг Лимитид", което цедира на първото дружество вземането си към "Евробилд 2003". Средствата за обезпечените активи са от кредити от КТБ. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във