Банкеръ Daily

Общество и политика

Шефката на фармацевтичния съюз е с обвинения заради всяване на паника

Председателят на българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова е с обвинение заради нейни интервюта по БНР и БНТ.

За това съобщи сама тя в мейл до медиите, в който уточнява, че обвинението ѝ е по чл. 326, ал.1, който предвижда затвор до две години за предаване по радио, телефон или по друг начин на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога. За обвинението съобщиха и от прокуратурата.

Разследването се води от Софийската районна прокуратура, а Стоименова е с мярка за неотклонение 20 000 лева. От държавното обвинение информират, че тя е обвинена заради серия от изявления, будещи неоснователна тревога у гражданите, в условията на въведено извънредно положение, а високият размер на гаранцията е заради "високата обществена опасност на деянието, изразяващо се в отправяне на неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти".

В мейла си Стоименова декларира, че всяко едно послание, твърдение и предположение в интервютата ѝ за БНР и БНТ почива на 25-годишния ѝ опит във фармацевтичния сектор, придобит в производството, търговията и маркетинга на лекарства, лекарствената безопасност и държавната администрация.

"В тези мои медийни изяви информирам българското общество за важни въпроси - презапасяването с лекарствени продукти, необходимостта от рецепта при отпускане на лекарства по лекарско предписание, необходимостта от гъвкавост на законодателството и вероятност от недостиг на определени лекарства”, посочва Стоименова.

„Също така апелирах за човечност в работата на контролните институции при запазване на капацитета им за контрол. Независимо, че не можем да се придвижваме и събираме свободно и ежедневието ни е променено драстично, все още можем да разсъждаваме и мислим критично. Очевидно е, че сме изправени не само пред пандемия от Covid-19, но и пред нещо много по-различно от борбата с вирус - криза, която не е здравна и с много по-дългосрочни последици", завършва писмото си до медиите Асена Стоименова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във