Банкеръ Daily

Общество и политика

Шефката на Агенцията по вписванията подаде оставка

Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде молба за освобождаване от заеманата от нея длъжност, съобщиха от правосъдното министерство. Министърът на правосъдието Цецка Цачева е приела оставката й.

До рокадата се стигна, след като в края на миналата седмица Търговският регистър спря работа заради проблеми със софтуера.

По-рано премиерът Бойко Борисов е провел среща с правосъдния министър Цецка Цачева заради блокирането на Търговския регистър. Подробности за разговора не се съобщават нито от правителствената информационна служба, нито от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Междувременно бе съобщено, че е възобновено подаването на данни от Търговския регистър към системата за междурегистров обмен "Реджикс", поддържана от Държавната агенция "Електронно управление". Това значително щяло да улесни сделките по закупуване и прехвърляне на собственост, включително и на МПС, за които нотариуси и МВР обменят информация по служебен път електронно чрез достъп до междурегистровия обмен.

От агенцията за пореден път твърдят, че рискове за злоупотреби с наличните данни не съществуват.

Преди дни самата Даскалова заяви на брифинг, че засега няма да се оттегля. 

"В такава кризисна ситуация аз съм нужна тук, а не на друго място. В момента, когато дойде време за оставки, това ще го разберат всички - това е политическо решение, което не е предмет на разговор в момента", посочи тя. 

Нещата, очевидно, се промениха след вчерашното изказване на Борисов, който изказа недоволство от работата на Зорница Даскалова и се закани да направи промени в поверената й агенция до "четири-пет" дни. 

Вероятно, виждайки накъде вървят нещата, Даскалова просто е решила да изпревари събитията.

В петък БСП поиска извънредно свикване на Народното събрание за изслушване на министър-председателя Бойко Борисов. "Правителството е безсилно да се справи с кризата вече седем дни", обяви лидерката Корнелия Нинова.

Социалистите поискаха извънредното заседание и заради фалита на кипърското застрахователно дружество "Олимпик".

Социалистите трябва да съберат 48 депутатски подписа. Групата им е съставена от 79 народни представители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във