Банкеръ Weekly

Общество и политика

ШАНСОВЕТЕ НИ СА В КРИЗАТА

Г-н Камов, напредва ли реализацията на идеята за Новата левица?


- Да. Достатъчно обнадеждаващ е и фактът, че процесът започна. А самата идея не е нова. Ако тя беше реализирана през 1990 г., щеше да бъде наречена реформиране на БКП. Точно това се случи в Унгария и Полша.


Ако пък Новата левица беше реализирана през 1994 г., това щеше да доведе до успешно управление на БСП в съюз с други политически формации, които макар и да не влязоха в парламента, можеха да бъдат съюзници в управлението. Тогавашното ръководство на БСП обаче отхвърли предложенията и на Патриотичен съюз, и на ДАР.


Сега, през 2000 г., същата идея звучи сложно. Заради цялата обремененост на неуспехите през изминалите десет години да се постигне наистина ново съдържание на левицата. Но остава надеждата, че винаги има шанс.

Къде намирате този шанс днес, през 2000 година?


- Както казват китайците - шансовете са в кризата. В проваленото управление на СДС. Но този път шансовете не са за БСП. На фона на този провал БСП не качва своите проценти доверие.


А иначе най-напред трябва ясно да се определи кое е лявото в България - с цялата условност на това понятие. У нас нещата са доста объркани. Например икономическата политика на сегашното правителство е доста левичарска и едно ново ляво управление би следвало да провежда доста по-либерална политика. Именно това е записано и в проекта Нова левица.

Бихте ли посочили основните идеи на този проект?


- Проектът има четири основни стълба. Трябва да се започне именно с нова програма за управление. И тя задължително да е различна от това, което прави сегашният кабинет, и от проваленото управление на БСП. Всъщност по-скоро става въпрос за нова управленска философия, а не за програма, и се изчерпва с нетрадиционни за нашето ляво разбиране отношения между частен сектор, капитал, държава и гражданско общество. Принципно тя предполага много по-либерална политика в икономиката и много повече намеса на държавата в социалната област.

Доколко тази нова философия означава и ревизиране на постигнатото дотук?


- Необходимо е да разграничим две понятия - Новата левица като политически феномен и Новата левица като нов подход на управление на държавата. Политическата перспектива явно е по-далечна и цели създаването на стабилна социалдемократическа формация, която да не трепери за четирите процента, а да се състезава за управлението. Това обаче не може да се постигне до юни следващата година. Затова сега най-важното е как левите партии ще се подготвят и ще реализират общо управление, ако, разбира се, спечелят изборите. Защото ако спечелят, а се провалят в управлението - проектът за Новата левица ще се отложи във времето.


В крайна сметка основната ни цел е в България да се сменят правителства, без да се сменя политиката. В този смисъл искам да подчертая, че с идването на ляво управление страната няма да ревизира фундаментално своята ориентация. Това стана възможно, след като БСП вече прие друга позиция за НАТО.

Кои са другите стълбове на вашия проект?


- Третият стълб е демокрация на участието във властта. От десет години в България има демокрация, но независимо кой е на власт все още управлява този манталитет, който ние заварихме през 1989 година. Това е командирският манталитет, наследен от старата система. Съвременната европейска демокрация е демокрация на участието и на контрол над властта. Ние се опитваме да създадем тази нова култура. Стремежът при нея е да получиш обществената подкрепа, преди да си се произнесъл от министерския си кабинет. Това е изключително сложно и няма да се постигне бързо. Трябва да се започне от селекцията на хора, които мислят по същия начин и възприемат управлението като инструмент, а не като власт.


И накрая, четвъртият стълб - нов договор с избирателите. Идеята е политиците да не проповядват от амвона, а да сключат договор с избирателите и ако го изпълнят, да получат доверието им. Ако не - да напуснат властта.


За да се изпълнят всички тези цели обаче, е необходима дълбока и цялостна промяна в самата политическа технология. Чак след това трябва да се отговаря на въпроса кой.

Вашите партньори в лявото пространство приемат ли тези идеи?


- На този етап проектът Нова левица не може да се нарече само наш. Днес можем да кажем, че започна редовен механизъм на политически консултации, който нарекохме Съвет за координация и сътрудничество. В него засега участват четири партии - Движение Социалдемократи, БСП, БСДП и ОБТ. Този съвет вече произвежда политика. От него произлязоха няколко фундаментално важни позиции. Започват да функционират и работни групи, които ще водят постоянни консултации по определени теми. От работата, която сега започнахме, ще стане ясно дали основните ни идеи и виждания ще се срещнат в една точка, дали ще се случи Новата левица, или пък шансът отново ще бъде отложен.

Не се ли притеснявате, че намеренията ви могат просто да бъдат употребени или подменени?


- Не. Не подхождаме мнително към партньорите си? Нашата интервенция предизвика ново мислене. Ние не просто хвърлихме камък в блатото, а предизвикахме много ясно определение кой къде стои. Три партии образуват социалдемократическото пространство - БСДП, ОБТ и ПД Социалдемократи, а от ляво стои БСП. Много важен акцент в общото партньорство е заставането ни срещу реваншизма.

Но някои среди в БСП го желаят. При това позициите им в партията са силни.


- Не мисля, че са силни. Всъщност това ще е един от тестовете на сегашното ръководство на БСП - дали ще се справи с тези тенденции, или ще им се поддаде. Точно това е катарзисът, който не можа да стане преди десет години и има възможност да се случи сега. Мисля, че тъкмо Първанов е първият лидер в тази партия от десет години насам, с когото може да се води диалог на социалдемократическа основа. Така че не бих пренесъл съмненията си към тази партия и върху него.


Разговора води Адриана Белева

Facebook logo
Бъдете с нас и във