Банкеръ Weekly

Общество и политика

ШАМПАНСКО И ХАОС БЕЛЯЗАХА НАЧАЛОТО НА БЕЗДАРНАТА ЗДРАВНА РЕФОРМА

Като зла поличба смъртта на едно бебе беляза старта на толкоз дълго отлаганата и пак неподготвена здравна реформа. Детето е издъхвало, когато в централния офиси на Националната здравна каса отваряха бутилките и висшите чиновници си честитяха отложеното начало. Може и да е просто малшанс...


Но в никакъв случай не е малшанс мъката на хората да издирят някак личния си лекар или какъвто и да е доктор по поликлиниките. Просто от 1 юли поликлиниките вече не съществуваха, а лекарите се трупаха по опашки пред районните здравни каси, за да се

снабдят с бумагите

без които не могат да почнат работа. Липсата на поне задоволителни за първо време количества здравни книжки, амбулаторни листове, бланки за направления за преглед при специалист, бланки за лабораторни изследвания, за хоспитализация, рецепти и т.н. е резултат на най-калпаво организираното нещо, за което нацията досега плати много, много пари. И явно ще продължи да плаща - не само пари.


Идваме тук още в осем сутринта, от седмица работното време на касата е изместено от 8 на 9 часа. И да докарат бланки, свършват за петнайсетина минути. После просто чакаме, с отчаяно примирение обясняват от многолюдната опашка пред районната здравноосигурителна каса на ул. Енос в София. Това са все дипломирани лекари, чието място е при чакащите ги пациенти.


Пети ден идвам, докато ми дойде редът, документите свършват, казва пред екипа на БАНКЕРЪ д-р Лиляна Гайдарова, стоматолог на индивидуална практика в Трета стоматологична поликлиника.


Да се диви човек колко ли трябва

да не ти пука за работата

та да не можеш да организираш за половин година отпечатването на необходимите бланки - е рефренът на всички разговори. Реформата бе отложена веднъж, здравният министър Илко Семерджиев и шефът на здравноосигурителната каса д-р Бойко Пенков биха барабан по всички мегдани в страната колко добре са подготвени нещата. Толкова добре, че сега лекарите получават срещу заплащане по петдесетина бланки и десет рецепти (иначе няма да стигнат за всички), и вместо доскорошните опашки от пациенти пред докторските кабинети докторите се подредиха за стройно, многочасово и многодневно чакане пред луксозните врати на работодателя си - здравноосигурителната каса.


Къде е мястото на пациента в този бездарен хаос, е ясно. За пълната неподготвеност на т.нар. реформа вестниците, а и лекарите предупреждаваха отдавна. Не можеше и да се очаква друго, след като чиновниците я подхванаха тая реформа от себеустройването, от скъпите луксозни сгради и автомобили.

Чиновниците не плащат

за тях плаща касата с нашите пари. На лекарите кочан с амбулаторни листове им струва 6 лева, с рецепти - 3.50. И тъй нататък.


Като си платя наема, сметките за ток и вода, бензина и телефона, хеле и заплата на сестрата, я ми останат 100 - 200 лева, я не, пресмята отегчен от чакането общопрактикуващ лекар, който иска анонимност, щото можело и да не сключат договор с него. Междувременно около един часа следобед опашката оредява. Не защото чакащите са си свършили работата, а защото са наясно, че и тоя ден няма да я свършат. Пък и горещината е страшна.


Но охраната на софийската каса си е на мястото. Набит момък се вглежда във фотоапарата на репортерката на БАНКЕРЪ категорично нарежда: Никакви снимки!. И на набития заплатата също плащаме ние - да забранява. Така кръгът на безхаберието се затваря.


Впрочем, денят е четвъртък, 6 юли. Шестият от началото на реформата. Но, както се казва, труповете се броят наесен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във