Банкеръ Daily

Общество и политика

Шаламанов: Ще има катастрофални последствия, ако не се освободим от старата руска техника

Катастрофални последствия очакват българските въоръжени сили, ако те не се освободят от зависимостта си от старо руско оборудване и поддръжка. Това признава пред Би Би Си служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов. Според него зависимостта от остарялото руско оборудване, което изисква резервни части и поддръжка в Русия, е резултат от 10-15 години безстопанственост в българските въоръжени сили.

Оказва се, че най-критичната област е въздушната отбрана, защото всички радари и комплекси земя-въздух и изтребители са произведени в СССР. Шаламанов подчерта, че поддръжката на изтребителите зависи от ремонта на двигатели и друго оборудване в Русия.

Като резултат на сегашната позиция на НАТО към Русия заради действията й в Украйна, България зависи от помощта на съседите си Гърция и Румъния, за да охранява черноморската граница.

Пред БиБиСи военният министър коментира и конфликта в Украйна и по какъв начин той се отразява на страната ни. Според него по сухопътната техника ситуацията не е толкова драматична, защото танковете Т-72, които пак са руски, могат да се обслужват и в местните заводи. Той изрази и притеснението си от проруските настроения в България. По думите му на изборите на 5 октомври няколко партии са дали по-висок приоритет на сътрудничеството с Русия и присъединяването към Евразийския съюз, отколкото на подобряването на равнището на интеграция на страната в НАТО и ЕС.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във