Банкеръ Daily

Виолета Комитова:

Сградата "скелет" за детска болница няма да бъде реновирана

"Към днешна дата сградата "скелет" няма да може да бъде реновирана, а обществената поръчка ще трябва да отпадне". Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на брифинг в Министерския съвет.

Комитова заяви, че като регионален министър може да издаде виза за проектиране на чисто нова сграда за детска болница и след това министърът на здравеопазването да реши дали ще се строи нова сграда или ще се търси друго решение. 

"През 2019 година е проведена обществена поръчка на тема реконструкция, възстановяване и разширение на сградата "скелет" да се превърне в Национална детска болница. Тази поръчка е проведена в Министерството на здравеопазването и са преведени около 9 млн. лв. авансово за работа по поръчката", заяви тя.

По думите ѝ през 2011 година тази сграда е предвидена за събаряне.

"Още тогава в постановлението пише, че на мястото на тази сграда "скелет" ще има нова сграда за болница, но старата сграда трябва да бъде съборена. Това е закон. През 2019 г. някакви хора се поставят над този закон и казват, че ще поправят старата сграда, и правят обществена поръчка за 100 млн. лв.", допълни регионалният министър.

Тя подчерта, че сградата "скелет" не може да бъде реновирана, а трябва да бъде съборена. 

Протестите срещу изграждането на Национална детска болница върху старата постройка започнаха в края на 2019 г. след решението на Министерството на здравеопазването да възложи обществена поръчка на стойност над 95 млн. лева, според която новата болница трябваше да бъде изградена върху строежа, започнат преди 40 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във