Банкеръ Daily

Общество и политика

Сградата на "Булгартабак" осъмна с надпис "Контрабантабак"

Тази сутрин, активисти на “Да, България!” поставиха надпис пред офиса на Булгартабак - "CONTRABANTABAC corruption without frontiers".

Акцията е свързана с поредния случай, в който остро се повдигат съмнения за криминални дейности, свързвани с “Булгартабак”, и отказа на българската прокуратура да реагира адекватно.

От доклад на Турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (КОМ) става ясно, че "продуктите, идващи от българската компания "Булгартабак" са се превърнали се в източник на контрабанда в Турция. КОМ съобщава, че българските цигари съставляват основна част от нелегалния пазар в Турция. В тазгодишния доклад за пръв път се посочва директно името на "Булгартабак".

Докладът е изпратен до Международната организация за полицейско сътрудничество Интерпол.

Въпреки сериозността на тези данни и нееднократните ни искания, включително с отворено писмо до Главния прокурор от 14 март т.г., нямаме информация за предприетото от българската прокуратура за разследващи действия по въпроса, който засяга българско търговско дружество и негови филиали извън страната.

На въпроси на медиите дали прокуратурата ще се самосезира по доклада г-н Цацаров отговори: "за да се самосезирам по доклад на тяхната служба за контрабанда, не просто трябва да прочета някъде, че такъв доклад има, а такъв доклад трябва да съществува и да стигне по възможните официални канали".

Очаква се лидерът на "Да, България" Христо Иванов да внесе искане до парламента във връзка с доклада на турските служби. То е за създаването на анкетна комисия по случая. От партията настояват и пред президента Румен Радев да свика заседание на Консултативния съвет по национална сигурност по темата

Facebook logo
Бъдете с нас и във