Банкеръ Weekly

Общество и политика

СЕЗОНЪТ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ МАТИНЕТА

Св.Лучников - СДС


Г-н Лучников, какво роди политическият сезон между Великден и Илинден?


- Този политически сезон, според мен, за голямо съжаление, изостри противоречието между политическите сили у нас. Съотношенията на една политическа арена не се определят само от отношенията между правителствено мнозинство и опозиция. Опозицията с различните си ешелони постепенно се преобразува от по-скоро конструктивна в по-скоро деструктивна. Втвърди се силно позицията на Демократичната левица, а до известна степен и Евролевицата премина към деструктивно поведение. Може би само ОНС продължава да поддържа по-лоялна опозиционна позиция.


А реформаторското мнозинство какво е - политически субект или политическо понятие?


- Вижте, реформаторско мнозинство никога е нямало. Само че в един момент основните стопански мероприятия на правителството и специално свързаните с МВФ и оздравяването на нашата икономика бяха толкова безспорни, че просто не можеше да не се подкрепят от всички.


Как коментирате заявлението на Ахмед Доган, че е изключено съвместно участие на ДПС и СДС в местните избори напролет?


- Аз смятам, че тези неща вече твърде малко зависят от централните ръководства. Струва ми се, че на места може да се направят местни коалиции или най-малкото споразумения за подкрепа на едни или други кандидатури, които дори няма да се нуждаят от благословията на централните ръководства и ще минат без нея.


Роди ли се нова левица, според вашите наблюдения?


- Левицата у нас е едно много странно явление - дели се на евролевица и не-евролевица. Според мен техните противоречия са непреодолими и знаете ли защо? Защото в не-евролевицата има ангажимент към нейния твърд, хардлайнерски електорат, който изобщо не приема демократизирането на страната в този смисъл, в който обикновено се приема. Тези сили държат на своята социалистическа традиция. Много от техните ръководители разбират, че това е безнадеждна позиция, която не може да се поддържа при нормалното развитие на нещата у нас и в света. Но не смеят да се противопоставят на своите хардлайнери - членове, защото зависят от тях - иначе губят позициите си. И тъй като тези хардлайнери никога няма да приемат истинската социалдемокрация - към каквато твърди, че се придържа Евролевицата - според мен има основна пропаст между тях, която не може да се запълни.


Виждате ли ядро, способно да обедини такава сила?


- Е, безспорно то трябва да се търси в Евролевицата. Но в нея, доколкото личи от парламентарното й присъствие, битуват хора, които се опитват да мислят по европейски, и други, които го правят по старому. Например господин Стефан Нешев - той е по-твърд социалистически хардлайнер, отколкото много от хората на т.нар. демократична левица. Изобщо един недостатък в основата на сегашната политическа конфронтация у нас е липсата на ясни идеологични позиции. Ние потънахме в прекален прагматизъм, всяка политическа сила решава чисто прагматични задачи, като губи азимута на един идеологически фронт, какъвто трябва да поддържа. Защото като има десница - тя трябва да знае защо е десница, докъде е десница и откъде престава да бъде такава. Същото това е валидно и за левицата. Това идейно, програмно разграничаване на политическите сили у нас липсва и пречи много, защото освен дето обърква електората, прави непоследователни техните позиции по отделни проблеми.


ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ - БСП


Г-н Първанов, какво трайно и важно се роди при вас в БСП и във вашите отношения с останалите?


- Парламентът възроди напрежението и противопоставянето, което беше характерно за предишни парламенти. Според мен самоцелно и малко безсмислено го направиха от мнозинството, отклонявайки всички разумни идеи, които идваха от опозицията. Това беше потвърдено и от някои решения на Конституционния съд.


Удаде ли ви се да направите добра опозиция?


- Във всеки случай стоим много по-добре, отколкото миналата година, и това се отнася за всички формации вляво от центъра.


Не беше ли този политически сезон функция на скорошните местни избори?


- Не, още не. Но вече тръгна не само дебатът, но и подготовката на политическите сили, най-вече на двете основни, които на моменти поставяха този въпрос в центъра на своята дейност.


Роди ли се наистина нова левица, господин Първанов?


- Новата левица няма да се роди като еднократен акт. Това е по-скоро процес, в който сме влезли вече и който ще се развие в близките месеци, чиито плодове, според мен, ще берем някъде около местните избори.


А двойките оформиха ли се вече - младите Първанов и Томов в едната, в другата Дертлиев - Петков?


- Не искам да мисля, че ще има двойки - аз съм против осовото мислене и действие. Изобщо за левицата това би било пагубно.


ЕЛЕНА ПОПТОДОРОВА - ЕВРОЛЕВИЦА:


Кога ще има опозиция, способна да бъде и алтернатива на управлението?


- Аз твърдя, че Евролевицата е такава опозиция. Тя има свои алтернативи и го доказва със законопроектите, които внасяме. По-важно е друго - дали ще има склонност у мнозинството да възприеме, да инкорпорира алтернативни виждания? При сегашното съотношение на силите в парламента алтернативата няма шанс. Затова свързвам появата на фактическата алтернатива със следващите избори.


Остава ли нещо реално - като подсилено или променено политическо присъствие, от демонстративните контакти и прегрупиране в последните месеци?


- Аз не мисля, че има прегрупиране от формална гледна точка. Има изчистване на позиции, може би. Формиране на по-ясна опозиционна линия на поведение. Единственото, което се роди формално, бе либералната формация на д-р Желев, Луджев и Доган. Това е интересно, любопитно явление.
А дали ще е и витално?


- Именно това е въпросът. В наши условия ще им бъде трудно да имат онази електорална подкрепа, която е необходима за политическо присъствие, тоест парламентарно.


Виждате, че има такива търсения и вляво от центъра, но за момента това е по-скоро проучване. Ще мине време, преди да можем да говорим и за нещо реално родено вляво от центъра.


Колко време? Според лидера на БСП Георги Първанов напролет ще има очертания на нова левица...


- Не съм сигурна, че това ще бъде постигнато по конюнктурен път - заради местните избори. Поне Евролевицата категорично държи на няколко принципа и политически позиции, от които не мислим да отстъпваме. И ако става някакъв вид коалиране, то следва да е в рамките на тези принципи: социалдемократическа основа, подчертана проевропейска политика, включително за членство в НАТО, отношение към частната собственост... Но тъй като в БСП това все още са остри въпроси, които нямат решение вътре в самата партия - намирам, че господин Първанов е по-оптимистичен, отколкото са реалните възможности за обединение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във