Банкеръ Daily

Общество и политика

Сезират прокуратурата за тунел до Римския стадион в Пловдив

Министерството на културата ще сезира Прокуратурата до дни, след като направи втора проверка, за незаконно прокаран тунел близо до Римския стадион в Пловдив.

Припомняме, че, както Banker Special писа, той от два месеца е сред основните атракции във втория по големина град в страната, след като на 27-и септември, по случай Световния ден на туризма, в Пловдив бе открита напълно запазената императорска ложа на източната трибуна на Римския стадион.

Това стана на официална церемония, на която присъства кметът на Пловдив - Здравко Димитров, неговият заместник Пламен Панов, кметът на район “Централен” Георги Стаменов, директорът на „Старинен Пловдив” Елена Кантарева, както и проектантите, работили по ремонта и реставрацията, - архитектите Стефанови.

Тържествената поява на новата атракция в Пловдив обаче към днешна дата е помрачена от незаконно прокарания тунел. Министърът на културата проф. Велислав Минеков е започнал незабавно административно производство заради нарушения Закон за културното наследство.

Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” ще извърши подробна проверка на обекта с комисия, в която ще има представител и на Регионалния археологически музей в Пловдив. За него това ще е втора проверка на въпросното място. При първата той установява, че е прокаран тунел и че тези, които са го направили, нямат необходимата съгласувана от Министерството на културата документация, която да им позволи да копаят в близост до уникалния Римски стадион.

Освен това при прокопаването на тунела не е присъствал наблюдаващ археолог, какъвто задължително трябва да има според Закона за културното наследство.

Не на последно място е установено, че при прокопаването на тунела са били застрашени основите на къщите, намиращи се в близост до обекта. Ето защо втората проверка ще има за цел да установи какви и колко точно на брой нарушения на Закона за културното наследство и други нормативни актове са били направени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във