Банкеръ Daily

Общество и политика

Сезират Лаура Кьовеши за комикса на Божков

Гражданското движение "БОЕЦ" обяви, че ще изпрати сигнал до европейските институции, включително и до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши с искане за международно разследване по твърденията на бизнесмена Васил Божков, че е плащал "такса помагане" на управляващите в размер на 20% от печалбата от хазартния му бизнес.

ГД "БОЕЦ" вече е изпратило сигнал до българските правораздаващи органи - до Върховната касационна прокуратура и КПКОНПИ. Сигналът на организацията е относно "съмнения за извършени престъпления – корупция, данъчни престъпления и организиране на престъпна група  с цел извършване на длъжностни престъпления, подкупи и търговия с влияние,  от лицата Васил Божков – бизнесмен, Бойко Борисов – премиер, Владислав Горанов – министър на финансите, Менда Стоянова – депутат и други неустановени лица."

В писмото до прокуратурата и КПКОНПИ се изисква и "отстраняване от длъжност на Бойко Борисов, Владислав Горанов, както и сваляне на имунитета на Менда Стоянова, като депутат и тяхното задържане под стража до приключване на разследването".

Във вторник (2 юни) обвиняемият бизнесмен Васил Божков публикува инфографика, която допълва т.нар. комикс, посветен на промени в Закона за хазарта, чрез които се е стигнало до ситуацията хазартните му компаниите да плащат държавна такса от 20% върху комисионните вместо 15% върху стойността на направените залози. В инфографиката той назовава поименно премиера Борисов, финансовия министър Владислав Горанов, председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова и ексдепутата от БСП Георги Кадиев. 

От публикуваните извлечения от банковата му сметка пък става ясно, че е теглил солидни суми кеш. Не е ясно на какъв принцип бизнесменът е подбрал извлеченията, но се вижда, че общата сума е 11,7 млн. лева. Например през януари 2018 г. - 2,67 млн. лв. на 4 дати, през май 2018 г. - 1 млн. на три пъти, през септември 2019 г. -  600 хил. лв., а през октомври - 3,8 млн. лева. През ноември 2019 г. изтеглената сума е 3,6 млн. лева.

БОЕЦ коментира, че “самият Божков също е бил част от престъпната група и схема и направените от него разкрития идват, след като доскорошните му авери са се обърнали срещу него унищожавайки част от бизнеса му“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във