Банкеръ Daily

Общество и политика

Сезирана е прокуратурата заради фалшиви ковид сертификати

В здравното министерство вече има постъпили няколко десетки сигнали за фалшиви ваксинационни сертификати. Всички те са предадени на прокуратурата. Това обяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

Попитан на кого може да бъде поставена третата доза от ваксината срещу коронаворуса, здравният министър отговори, че всеки може да си я сложи, а не само хората, които попадат в петте препоръчителни групи. Решаващата дума има лекуващият лекар, уточни Кацаров. При поставянето на третата доза не е нужно да се издава нов сертификат. "Издаденият сертификат е безсрочен. Ако от Европейската комисия преценят на базата на научни доказателства, че трябва да се постави срок и да се издава нов сертификат, ние ще реагираме по съответния начин. Засега не се налага", каза още здравният министър.

Засега страната ни е много далеч от показателите за смъртност, които достигнахме през ноември, март и април, увери Кацаров. И допълни, че засега здравната система се справя добре, няма хаос и паника. Настаняването и лечението на болните в здравните заведения е добре организирано. "Няма недостиг или дефицит на легла за прием на деца с коронавирус. Броят им не се отклонява значително от това, което сме виждали през предишните епидемични вълни", посочи министърът на здравеопазването. 

Имало е увеличение на броя на заразените по-младите хора, включително и на децата, в края на август, но сегашните показатели показват превес на заразените сред по-възрастните. Към момента експертите не виждат основание за специални мери в която и да е от областите у нас. Не се налага и национален локдаун.

Facebook logo
Бъдете с нас и във