Банкеръ Daily

Мая Манолова:

Сезираме ОЛАФ и Кьовеши за нарушения в завода за боклук в София

S 250 da6a183a 899d 432c 84a9 4817d6c01764
S 250 ca5ae87f 803e 4b50 babc b506f9b0fd30
S 250 5ed5ba28 67ec 41c2 9b19 ec86bc5d9516
S 250 776f5ad6 45aa 4290 93d4 d8c11a4d7b18

Подаваме сигнал до ОЛАФ, Лаура Кьовеши и българската прокуратура за нарушения в завода за боклук в София, изграден с 30 млн. лв. европейско финансиране. Депонирането на боклуци от столичния завод за боклук тук, в депото в Долни Богров, което отдавна трябваше да е гора с 80 хил. дървета, е резултат от политическия чадър и корупцията в системата за управление на боклука в София. Писани са редица писма до Фандъкова и Борисов и за депото в Долни Богров, и за завода за боклук, и за отклоняването на средства от „Чистота Искър“, но реакция – никаква. От депото мирише не само на боклук, но и на корупция.

Това заяви Мая Манолова от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ във видео на живо от депото в Долни Богров.

"Според обещанията на Борисов, тук не трябва да се събират отпадъци от 2015 г., а да има гора с 80 хил. дървета. Депонирането е в нарушение на европейските правила за финансиране на завода за боклук, защото той произвежда три пъти по-малко RDF и два пъти повече боклук. Над 100 хил. тона боклук се заравят в депото в Долни Богров. То се стопанисва от „Чистота Искър“ – дружество, замесено в множество скандали. За управител на това дружество е назначен бившият кмет на район „Изгрев“ от ГЕРБ – Цветомир Жеков. В момента той прикрива доклада, който установява кражба на 20 хил. литра нафта само за четири месеца", допълни Манолова.

Тя припомни, че преди два месеца „Чистота Искър“ си промени името и вече са СОФЕКОСТРОЙ. "И Столична община, по примера на правителството на Борисов, ще си направи черна каса в лицето на СОФЕКОСТРОЙ. Както от МРРБ и Министерството на икономиката към „Автомагистрали“, ДКК и „Монтажи“ се отклоняват пари и се преразпределят без правила и обществени поръчки в строителство, асфалт и бетон, така и СОС и столичната кметица ще разпределят към СОФЕКОСТРОЙ без конкурси парите на столичани", обясни Манолова.

"Вдигаме темата днес, защото утре изтича срокът за подаване на документи от фирми за изграждане на инсталацията за боклук в центъра на София. Ще направим всичко възможно съоръжението да не бъде изградено, защото това ще замърси допълнително въздуха на столичани", каза още лидерът на "Изправи се.БГ" и показа снимки на депото отпреди десет дни. Припомняме, че тя заедно със сдружение „За Земята“ е страна по делото срещу инсталацията в София.

Тя предположи, че вероятно от страх заради предстоящите парламентарни избори, столичният кмет Йорданка Фандъкова е удължила с един месец срока за подаване на документи за изграждането на инсталацията. "Въпреки че докладът по ОВОС за съоръжението се обжалва, Фандъкова продължава процедурата", допълни Манолова.

"Няма да позволим без съгласието на столичани да се прави тази инсталация. Тя е на два километра от идеалния център на София и на един километър от три големи столични квартала, заяви Манолова и подчерта, че инсталацията ще отделя серни и азотни окиси, по 8 тона фини прахови частици годишно, летлива и дънна пепел, както и тежки метали", зарече се Мая Манолова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във