Банкеръ Daily

Общество и политика

Северните македонци пак се правят на македонци

В медиите в Северна Македония се появиха материали по повод годишнина от инцидент, при който са загинали 12 младежи от село Ваташа, в община Кавадарци. Електронното издание на вестник "Нова Македония" публикува статия, озаглавена: "България да се извини за клането във Ваташа в знак на "добросъседство".

"Българският премиер Бойко Борисов, преди да смени учебниците по история и да направи македонската комисия, ръководена от академик Драги Георгиев, да напише, че българите не са фашисти и окупатори, а освободители на Македония, трябва да се поклони пред паметника във Ваташа, извинявайки се за клането, което българската държава извърши на 16 юни 1943 г., брутално убивайки 12 млади мъже, сред които има деца, и по на 15 години“, пише скопският сайт.

Припомняме, че публикацията излиза дни след разгорелия се спор за националността на революционера Гоце Делчев. Македонският историк Драги Георгиев, ръководител на македонския екип в съвместната комисия, създаден по силата на Договора за добросъседство, се изцепи, че ако България настоява да се напише, че Гоце Делчев е български революционер, тогава няма да бъде постигнат резултат по този въпрос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във