Банкеръ Daily

Екатерина Захариева

Северна Македония трябва да започне преговори за присъединяване към ЕС

Външният министър Екатерина Захариева обсъди европейската перспектива на Северна Македония със своя колега Никола Димитров. Двамата разговаряха в Хелзинки на неформалната среща на първите дипломати на ЕС със своите колеги от шестте държави от Западните Балкани.

Захариева изрази задоволство, че и следващите председателства на Съвета на ЕС след българското следват вече установената традиция да канят колегите от Западните Балкани на своите срещи. 

"България последователно подкрепя европейската и евроатлантическата интеграция на Република Северна Македония и смята, че трябва да започнат преговори за присъединяване към ЕС", подчерта българският вицепремиер. 

Заедно с министър Димитров тя направи преглед на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни, както и работата на съвместната мултидисциплинарна комисия, от която очакваме още конкретни резултати.

Двамата министри обсъдиха и подготовката за съвместното председателство на Берлинския процес и приветстваха първата организационна среща на екипите на двете външни министерства днес в София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във