Банкеръ Daily

Деница Сачева

СЕТА няма нищо общо със социалните услуги и неправителствените организации

"Българската социална политика не работи по разделянето на деца от семействата, напротив, работим, там където има възможности за превенция на изоставянето, да направим всичко възможно детето да остане в семейството." Това каза пред журналисти социалният министър Деница Сачева по повод протеста, насрочен за утре пред социалното министерство. 

Сачева подчерта, че СЕТА е споразумение, в което не се третира по никакъв начин нищо, свързано със социалните услуги или с неправителствени организации. Изказването й бе по повод това, че по-рано днес противници на споразумението за свободна търговия между Канада и Европейския съюз, известно като СЕТА, се събраха пред Народното събрание на протест срещу ратификацията на търговската спогодба.

Организаторите на протеста срещу споразумението са от групата "Обединени родители", които са известни с акциите си срещу Стратегията за детето и Закона за социалните услуги. Те са притеснени от ефектите на споразумението върху дребния бизнес, от възможността за навлизането на пазара на ГМО продукти, от добива на шистов газ и от ограничаването на националния суверенитет.

"Търговските споразумения се отнасят до свободната търговия и нямат нищо общо със социалните услуги", отбеляза социалният министър. Тя отново обясни, че Законът за социалните услуги дава възможност да бъде създадена национална карта за социалните услуги, като с нея търсенето и предлагането ще бъдат регулирани от държавата. Самият факт, че ще бъдат регулирани, означава, че няма да има свободен пазар, посочи тя и уточни, че чуждестранните доставчици на социални услуги, включително и европейските, след шест месеца от началото на дейността си ще подлежат на лиценз.

Сачева определи притесненията в тази посока като напълно неоснователни и допълни, че неправителствените организации, които изпълняват социални услуги, са юридически лица с нестопанска цел, които нямат право да формират печалба, тоест няма изобщо как да се говори за търговия и пазар.

Министерството на труда и социалната политика работи с общини, тоест сключва договори с общините и общините могат да делегират услуги на НПО, така че нито в Закона за социалните услуги, нито в СЕТА, има нещо, което може да притеснява някого, заяви ресорният министър.

Тя допуска, че в протестите има политически подтекст. Също така информира, че през април ще бъде предложена промяна в Кодекса на труда и една от мерките е свързана с извънредния труд. В момента конкретните предложения се дискутират от работна група.

Facebook logo
Бъдете с нас и във