Банкеръ Daily

Общество и политика

СЕТА и падането на визите за Канада нямат нищо общо, заяви Крум Зарков

Приемането на СЕТА е във вреда на България и цяла Европа, заяви Крум Зарков, водач на листата на БСП в Русе, по БНР.

"Това споразумение накърнява интересите на хората в страната ни, ще се отрази негативно и на националната икономика. Възможно е да предизвика нова приватизационна вълна. Когато дебатът се пренесе в българския парламент, БСП ще бъде против ратификацията на това споразумение", обясни Зарков. 

Той подчерта, че ангажиментът да приемем СЕТА, а Канада да премахне визите за българи, не е никъде формализиран и двете неща нямат общо.

„Това е кон за кокошка, защото и сега българите могат да пътуват до Канада по облекчена процедура за визи. Заради няколкостотин души, които да пътуват по-лесно, ние да съсипем цели сектори от икономиката си, да увеличим безработицата, да нарушим ключови социални постижения, като социалния диалог и колективното трудово договаряне, да се откажем от суверенитета си - това е безумна сделка“, допълни Крум Зарков.

Според него в България изпитваме все по-остър проблем от недостиг на кадри, а СЕТА и без това ще доведе до „изтичане на мозъци“, дори ни предлагат и да улеснят това пътуване. „Не приемаме такава сделка. Българското и канадското правителство могат спокойно да продължат разговорите за постигане на безвизов режим, но това няма нищо общо със СЕТА“, каза още Зарков.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във