Банкеръ Daily

Български евродепутат:

Сертификатът за ваксинация ще ви позволи да пътувате

Нека не забравяме, че все още сме в пандемия, както и че говорим за временна мярка., коментира Петър Витанов.

Дигиталните зелени сертификати предизвикват все по-голяма полемика, много хора се опасяват, че те ще се превърнат в ограничение и повод за дискриминация на онези, които не желаят ваксина. Ситуацията обаче е точно обратната. Основната цел на сертификатите е да уеднаквят правилата, улеснявайки свободното движение в рамките на ЕС за всички, включително и за тези, които не могат или не желаят да се ваксинират, коментира във Фейсбук евродепутатът Петър Витанов.

„Нека не забравяме, че все още сме в пандемия, както и че говорим за временна мярка. В момента, в който СЗО обяви края на пандемията, регламентът ще спре да действа. Неуместно е да сравняваме ситуацията с тази от времето преди ковидкризата, когато нямаше повод за ограничения на свободното придвижване. Днес поводът е налице, а пътуването - изключително затруднено. Комисията направи законодателно предложение, защото се видя, че държавите-членки не спазват препоръките. В момента всяка държава си има собствени правила - едни признават само PCR-тестове, други – не; едни искат тест 48 часа преди пристигане, други 72, трети, като Холандия – 4 часа преди полета. Представете си какво означава това, ако трябва да преминете няколко граници“, посочи той.

„Подчертавам, че този сертификат НЕ е само за ваксини. Той може да включва три различни неща – информация за това, че сте ваксинирани; резултат от направен PCR или антигенен тест или данни, че сте преболедували вируса (ще можете да пътувате, без да се тествате, в рамките на 6 месеца след прекаран и документиран с резултати от PCR COVID). В момента преболедувалите не се ползват с никакви улеснения, те са длъжни да правят PCR-и (и да плащат за тях) всеки път, когато пътуват. Същевременно възможността за тест остава отворена за гражданите, които не желаят или не могат да се ваксинират (например - децата). По този начин сертификатите ще синхронизират мерките в различните държави и ще улеснят пътуването“, заяви Витанов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във