Банкеръ Daily

Pредседателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров:

Сертификатът за имунизация срещу COVID-19 е безплатен

Сертификатът за имунизация срещу COVID-19 е безплатен, заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

"Държавата е длъжна да осигури всички мероприятия по ваксинация на гражданите да са безплатни. Някои заведения в извънболнична помощ и някои общопрактикуващи лекари не бяха разбрали това и си сложиха такса за сертификата. Всичко, свързано с имунизацията, е безплатно. Подписахме анекс, който още днес се очаква да е обнародван в Държавен вестник", уточни д-р Маджаров в ефирна на бТВ. 

Той подчерта, че такса може да има, ако решим да си издадем документа на място, различно от това, в което сме се ваксинирали. "Ако има някакви нарушения и личните лекари поискат такса, трябва да се подаде жалба към НЗОК, БЛС или министерството на здравеопазването", обясни председателят на Българския лекарски съюз. 

По думите му, е решен и проблемът с признаването на лечение в болница след положителен атигенен тест и изразена клинична картина. 

Д-р Маджаров коментира мерките у нас и в Европа. Според него Европейският съюз се е провалил. "Виждаме места, където има тежък локдаун, но и страните са в пик. Това значи, че не са се справили". Той коментира, че сега у нас има повече хоспитализирани, но и болниците имат изграден алгоритъм. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във