Банкеръ Daily

Общество и политика

Сертификат за ваксина - с е-подпис или от личния лекар

Сертификат за имунизация срещу COVID-19 могат да получат хората след приложена втора доза от ваксината, напомня Министерството на здравеопазването.

Всеки, който има издаден КЕП (квалифициран електронен подпис) на свое име, може да влезе в пациентското си досие на електронен адрес https://his.bg , от меню "АЗ И МОЕТО СЕМЕЙСТВО", подменю "МОЕТО ПАЦИЕНТСКО ДОСИЕ". След успешен вход сертификатът се разпечатва от раздел "ИМУНИЗАЦИИ".

При следването на тези стъпки обаче в момента не всеки потребител успява да влезе до етапа, в който системата изисква прилагането на сертификат. От здравното министерство увериха, че тази функционалност работи.

Гражданите без електронен подпис могат да поискат своя сертификат от избрания от тях личен лекар или от ваксинационния пункт, в който е поставена ваксината.

Министерството обръща внимание, че сертификатът за ваксинация няма подпис и печат, тъй като се генерира автоматично, за да бъдат избегнати злоупотреби.

От еедомството уверяват, че българският сертификат за поставена ваксина срещу COVID-19 отговаря на изискванията на държавите-членки на Европейския съюз, като е надграден с QR код, позволяващ достъп от всяка точка на света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във