Банкеръ Daily

Общество и политика

Сертифицирането и одитирането на машините за гласуването започва от 16 май

Сертифицирането и одитирането на машините за гласуването на евроизборите ще започне от 16-и май, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреевпред БНР. То ще бъде извършено от експерти от Института по информационни и комуникационни технологии към Българската академия на науките и от Факултета по математика и информатика към Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

"Срокът, който е съгласно обществената поръчка, е до 15-и и би трябвало да бъде инсталиран софтуерът на машините за гласуване, след което вече да може да бъде направено одитирането. Този процес ще започне на 16-и, 17-и като дати до 24-ти", уточни говорителят на ЦИК.

Андреев обясни и процеса на одитирането: "Включва проверка дали на изискванията, които са въведени в Изборния кодекс по отношение на тайната на вота, на невъзможността по някакъв начин погрешно да бъде отчетен гласът на избирателите или крайният резултат, тези изисквания са спазени и към машините, и към софтуера, който е въведен в тях или не".

По същия ред и условия е направен одит, тестване и сертифициране на машините за гласуване на президентските избори през 2016 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във