Банкеръ Daily

Общество и политика

Сериозно издиша и първичната извънболнична помощ, твърди Станимир Хасърджиев

По-добре е пациентите да чакат в линейките, отколкото у дома си, но лошото е, че в момента нашата здравна система е изправена пред един сериозен проблем, който имаме от години – това е организацията“. Това каза пред БНР д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

„Фактът, че всичко се прави ad hoc, означава как години наред са пренебрегвани такива проблеми като организацията. Превърнахме здравеопазването в търговия и това е резултатът сега“, коментира той.

Според Станимир Хасърджиев сериозно издиша и първичната извънболнична помощ

„Държавата не създаде условия да се обслужват голям брой пациенти и то с модерни платформи и начини за връзка с пациентите. Все пак е по-добре да имаш дори и електронна връзка с лекар, пред това да нямате никаква връзка със специалист. Защото голяма част от хората имат нужда само от консултация и насочване, дори понякога успокояване. Тук прилагаме методи отпреди 100 години за връзка с пациента. Няма електронно здравеопазване и това ще бъде големият проблем за в бъдеще. Хронично болни пациенти обикалят за протоколи по болниците с опасност да се заразят с вируса“, коментира Хасърджиев.

Не е важно колко е специализирана болницата за лечение на Covid-19, а е важно колко навреме се започне лечението с правилните методи", подчерта още Станимир  Хасърджиев.

По думите му засега няма сигнали за завеждане на дела от пациенти във връзка с лечението на коронавируса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във