Банкеръ Weekly

Общество и политика

Сериалът Касиране

В София, Пловдив, Варна, Плевен, Кърджали, Шумен, Ямбол, Червен бряг има внесени жалби за касиране на изборите за кмет или за общински съветници. В някои от общините - искането е и за двата вота.


За първи път желанието за отмяна на изборни резултати е така масовизирано. Прецедент е и това, че повечето от вносителите на жалби нямат илюзията, че биха спечелили, ако съдът намери аргументите им за опорочаване и фалшификации за основателни. Причината е, че разликата между спечелилия кандидат и недоволните (с малки изключения) е доста съществена и дори теоретично не би могла да се дължи само на изборните пороци и престараването на определена партийна квота из комисиите.


Две дела за касиране на вота в София бяха образувани по жалби на Политическа партия Зелените и на коалиция ОДС - Общност на демократичните сили. Те са насрочени за 7 и 8 ноември.


И кандидатът на Синята коалиция за кмет на столицата Прошко Прошков, който влезе в СОС, поиска касиране на изборите в София. Той съобщи, че жалбата му е заради многото нарушения, бруталната намеса на администрацията и политиците в изборния процес, както и заради нарушения принцип за всеобщо избирателно право чрез противозаконните забранителни списъци за гласуване, издадени от ГРАО.


БСП също поискаха касиране на изборите за кмет и за общински съветници в столицата. В жалбата си загубилият кандидат на левицата Георги Кадиев изброява нарушения, свързани с организацията за провеждане на вота, предаването на протоколи в ОИК-София, както и липсата на оригинални протоколи от 37 секции, които се оказали със служебно вписани гласове в тях. От ЦИК потвърдиха, че около 35 протокола от гласуването са попълнени служебно от ОИК - София.


Левицата сигнализира още, че над 100 протокола са били подписани от по-малко от 50% от членовете на СИК.


Атака, ВМРО-БНД и РЗС атакуваха резултата от местния вот в Добрич. БСП иска касиране на избора на общински съветници в Перник и ръчно преброяване.


Административният съд в Плевен е насрочил две дела по жалби на ГЕРБ и ДПС. Първите оспорват избора на кмет в с. Радомирци, а вторите - за избора на общински съветници в Червен бряг.


В Административния съд вЯмбол пък са постъпили седем жалби за провелия се местен вот. Четири от жалбите са срещу ОИК в Ямбол, две са срещу ОИК в Стралджа и една - срещу ОИК в Тунджа. Оспорват се решенията на комисиите за избор на общински съветници и на кметове на общини и населени места.


В Кърджали магистратите се оказаха най-бързи. Там още от началото на седмицата ръчно броят бюлетини по настояване на ГЕРБ. Партията оспорва избора на кмет. Имаше и втора жалба за касиране на вота за общински съветници, но герберите я оттеглиха с мотив, че не желаели да затрудняват административния съд. Те обжалват и двата вида избори - за кмет и общински съветници в Кирково. Едва ли управляващата партия има илюзия, че би могла да победи и в Кърджали. Областният координатор Цвета Караянчева признава, че по-важното е да се разбере как са били правени фалшификации и нарушения от комисиите. Още в първия ден от броенето открихме два чувала, в които липсваха бюлетините.


Тук няма как да не прихнеш от смях само при мисълта какво би се случило, ако се стигне до ръчно броене и на бюлетините в София. Разбира се, ако вече не са се намерили подредени хора, изборджии, които знаят как се правят тези работи. За разлика от двамата гербаджийски депутати, които уж помагаха на бременна да носи чувалите в изборната нощ. А на снимките видяхме мъж, но няма значение.


Интересно ще е и броенето в Пловдив, където останахме с убеждението, че резултатът се реши в продълженията. В Плевен също има условия за екшън. Ако административният съд действително е независим. А в последното имаме основания да се съмняваме.

Facebook logo
Бъдете с нас и във