Банкеръ Daily

Общество и политика

Сербезова: У нас има случай на острия хепатит при деца

Има случай в Бургас на острия хепатит при деца с неясен произход, за който сигнализираха редица държави. Детето вече е изписано от болница, оздравяло е и се чувства добре. Това обяви пред NOVA здравният министъr Асена Сербезова, която подчерта, че няма огнище на заразата.

На 5 април 2022 г. Великобритания докладва към Световната здравна организация за увеличаване на случаите от остър хепатит с неизяснена етиология при деца под 10 години от Шотландия. Това са случаи на предходно здрави деца, на възраст от 2 до 5 години, които са хоспитализирани поради проявата на симптоми на остър хепатит и силно завишени стойности на чернодробни ензими.

Европейският Център за контрол на заболяванията изиска от всички страни от ЕС/ЕИО да засилят информираността относно случаи на тежък остър хепатит при деца с неизяснена етиология и да докладват за всички потвърдени и възможни случаи.

В лечебни заведения за определен период от време са раздадени няколко десетки хиляди на конкретен човек, обяви още министър Сербезова. "Някои са маркетинг мениджъри, други са конкретни изпълнители на медицинска помощ. В резултат на проверки и вътрешен одит ми беше докладвано, че медицинска сестра е получавала повече от 10 000 лв. в университетска болница", уточни тя.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във