Банкеръ Daily

Общество и политика

Сербезова обяви край на извънредната епидемична обстановка

"Време е да направим следващата крачка към живота такъв, какъвто го познавахме преди 13 март 2020 г., когато за първи път бе обявена извънредната епидемична обстановка. COVID-19 ще остане известно време и трябва да се научим да живеем с него и да го лекуваме и без извънредна обстановка". Това заяви здравният министър Асена Сербезова. Предстои да бъде наблюдавано поведението на хората и начина, по който промяната ще се отрази на разпространението на инфекцията. "След близо две години от 1 април тази година България вече няма да е в ситуация на извънредна епидемична обстановка. Това е решение на Министерския съвет, което бе формирано в резултат на едномесечни дискусии", уточни министърът. И цитира социологическо проучване на „Галъп интернешънъл“, според което 70% от българите са „за“ по-леки мерки.

От 1 април отпадат следните мерки:


  • Задължителното носене на защитна маска за лице на обществени места;

  • Спазването на физическа дистанция;

  • Ограниченията в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито;

  • Ограниченията при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища;

  • Забраната за свиждания в болниците и заведенията за социалните услуги;

  • Изискването към работодателите за допускане до присъствена работа при възможност на не повече от 50% от персонала;

  • COVID зоните няма да работят от 1 април – тяхната дейност и финансиране се спира;

За срок до 3 месеца след отмяната на извънредната епидемична обстановка остават мерките:


  • Възможността на Националната здравноосигурителна каса да заплаща на изпълнителите на медицинска и дентална помощ средства за работа при неблагоприятни условия;

  • Продължаване действията на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена трудоспособност и степен на увреждане;

Препоръчителни мерки

И след 1 април ще останат някои мерки като силни препоръчителни, например спазването на дистанция от метър и половина. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев напомни и колко ефективно е носенето на защитна маска за лице- рискът от заразяване спада два пъти. Затова тази мярка ще остане силно препоръчителна в градския транспорт, болниците, при струпване на хора, при възрастни хора и такива с хронични заболявания, както и за помещения с недобра вентилация. Използването на дезинфектанти също ще остане препоръчително, както и елементарните правила за хигиена.

Ваксинацията 

Ваксинирането остава така, както досега. Ако се наложи, могат да бъдат сформирани и мобилни екипи.  34 580 души от всички починали заради коронавируса не са били ваксинирани. Това са 98% от всички починали у нас, обяви здравният министър.

Кампанията за насърчаване на ваксинацията ще продължи и след отпадането на мерките. Тя е под мотото "+мен" и цели да повиши информираността на българските граждани за имунизацията. Целта на кампанията е да бъдат ограничени броя на смъртните случаи, броя на хоспитализациите, както и да бъдат ограничени дългосрочните последици за здравето на българските граждани в резултат от COVID-19.

Граничният контрол

От 1 април достъп до България ще има всяко лице от всяка точка на света. Граничният контрол продължава за изискването за сертификат за ваксинация и преболедуване. Отпада също изискването за трите цвята на зоните на държавите и така нареченото ограничение за недопускане на лица, влизащи от червена зона на територията на България.

Работа на медиците

Спирането на допълнителните възнаграждения от 1000 лева за лекарите и медицинските специалисти на първа линия ще се компенсира с увеличение на цените на дейностите. Заплащането от 100 лева за поставяне на ваксина остава, тъй като не е свързано с извънредната обстановка.

От 1 април личните лекари няма да могат да издават направление за безплатен писиар тест.

Facebook logo
Бъдете с нас и във