Банкеръ Daily

Общество и политика

Семерджиев иска повече пари за обществено здравеопазване през 2018 г.

Подали сме предложение за увеличение на бюджета на Министерството на здравеопазването за 2018 г. в рамките на стартиралата на 2 март бюджетна процедура, обяви министърът на здравеопазването Илко Семерджиев по време на Национална среща с директорите на 28-те Регионални здравни инспекции.

"Целта е да бъдат заделени повече средства за опазване на общественото здраве, тъй като през последните години то е било подценено. Много по-евтино е да правим профилактика и промоция на здравето, вместо да посягаме към скъпото лечение. За 2017 г. бюджетът на МЗ е бил 458 млн. лева, което е двойно намаление в сравнение с 2008 г., когато е бил 928 млн. лева“, каза министър Семерджиев.

"Призоваваме родителите на децата, които по някаква причина не са ги имунизирали, да го направят в близките дни", каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Галин Каменов. Опитът от 2009 г., когато епидемията на морбили обхвана 24 000 души, показва, че бързата имунизация дава резултати.

На срещата с директорите на регионалните здравни инспекции бяха обсъдени и дейностите от първия етап по изпълнението на проекта за модернизиране на спешната медицинска помощ в страната на стойност 83 597 313 евро по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. 

„Една от целите на срещата е да се даде силен тласък на организацията по изпълнението на проекта и да не се допуска повече забавяне”, обяви зам.-министърът на здравеопазването Любомир Гайдов. Служителите на РЗИ имат важна роля за събирането и изготвянето на документи, свързани с определените за спешни центрове терени и помещения. Ключова е и ролята им за координацията с общинските и областните администрации за окомплектоването на документация относно придобиването на вещни права, необходими за реализацията на проекта.

„До месец-два този процес от първия етап на проекта трябва да приключи и да се пристъпи към втория етап – проектирането, строителството и модернизацията на сградите – общо 232 обекта“, каза още зам.-министър Гайдов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във