Банкеръ Daily

Общество и политика

Семерджиев: 124 млн.лв. е дефицитът на Здравната каса

Вицепремиерът по социалните политики и служебен министър на здравеопазването Илко Семерджиев присъства на първото заседание на променения Надзорен съвет на Националната здравноосигурителна каса.

По-рано от правителствената информационна служба съобщиха, че д-р Михаил Христов ще бъде председател на Надзорния съвет на НЗОК. В новия състав на съвета влизат и заместник-министърът на здравеопазването Любомир Гайдов и главният секретар в Министерството на здравеопазването Стоян Стоянов. Те заменят Ваньо Шарков, Бойко Пенков и Димитър Евлогиев.

Здравният министър Семерджиев призова новите надзорници да изпълняват стриктно Закона за здравното осигуряване и Закона за бюджета на НЗОК за 2017 година. "Трябва да се спазва действащото законодателство и да се засили контролът върху финансирането на медицинската помощ с публични средства", обясни той.

Вицепремиерът отбеляза, че новият Надзорен съвет започва работа при заварен голям дефицит в бюджета на Здравната каса - около 124 милиона лева, който ще тежи на системата през цялата 2017 година.

"Бюджетната дисциплина и постигнатият здравен резултат са най-важното в публичния сектор", каза още служебният здравен министър.

Той отправи покана към подписващите Националния рамков договор за 2017 година страни от НЗОК и Българския лекарски съюз да се срещнат утре (14 февруари) в Министерството на здравеопазването. Това ще е официалният старт на преговорния процес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във