Банкеръ Daily

Общество и политика

Семействата на неприетите деца в градина ще получат финансова подкрепа от държавата

Семействата на неприетите деца в яслите и градините ще получават финансова компенсация от държавата, ако детето посещава частна градина. Това стана възможно след като днес Комисията по образованието и науката в Народното събрание прие на второ четене измененията в Закона за предучилищното и училищното образование.

Промени в закона бяха внесени на 2-ри септември от група депутати от ГЕРБ.

"Тази подкрепа не е социална, а е насочена към даването на образователни възможности на всяко дете. Тя ще се предоставя на деца от 3-годишна възраст до осигуряване на място в детска градина", е написала във "Фейсбук" профила си шефът на просветната комисия Милена Дамянова. 

Депутатите са дали срок от 3 месеца на министерството на образованието да изработи конкретен механизъм за тази подкрепа с участието на социалните партньори, общините, учители, директори, родители и министерството на финансите. Oчаква се първият дебат за уточняване на детайлите да бъде под домакинството на комисията.

Парична компенсация ще се изплаща на родителите на деца от 3-годишна възраст до постъпване в първи клас, които не са били приети в общинските детски градини и предучилищни групи. Това добавя още един набор към заявените миналата седмица от министъра на образованието намерения за субсидии за децата от 4- до 6-годишна възраст.

Средствата за компенсиране ще се полагат, когато детето е останало извън класиранията за целодневна, полудневна или почасова организация в градините и предучилищните групи, за които е кандидатствало. И тогава, когато общината не е предложила друго равностойно място за детето или когато родителите не са приели това предложение.

Месечният размер на сумата на дете ще се определя всяка година със заповед на министъра на образованието и не може да надвишава средства, които се отделят от държавния бюджет за месечна издръжка на дете в градините.

Детски градини на партер

Детски градини да може да се правят на партерни етажи, в офис сгради и на по-малки терени. През месец май тези предложения за законови промени бяха внесени от Столичната община в министерствата на здравеопазването и на образованието и науката. Днес кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че предложенията са одобрени. 

"Вече ще можем да използваме пълноценно съществуващите терени на детски градини за изграждане на разширения, както и да строим градини в терени с по-малка площ и неправилна форма. Това беше целта на искането ни за намаляване на отстоянията, което разработихме заедно с главния архитект арх. Здравко Здравков. В град като София, където свободни големи терени вече почти няма, трябва да можем да използваме ефективно както по-големите дворове на градините, така и по-малките общински терени. Намалените разстояния ще се допускат с мотивирано решение на общинските съвети, за което вярвам, че в София ще има обща политическа воля. На второ място, детски градини и ясли ще могат да се изграждат на първите етажи на съществуващи и новопроектирани сгради, които имат друго предназначение. При тях се гарантира както отделен вход за децата, така и всички изисквания за добра и сигурна среда за децата. Регламентира се броя на детските площадки – по една самостоятелна за всяка група. По мое настояване за по-голяма сигурност на децата се увеличава височината на оградите – досега те бяха максимум 1,6 м, а сега изискването е 1,6 м да е минималната височина на оградата", съобщи столичният кмет във "Фейсбук".

Според Фандъкова промените ще позволят до 3 години за всички деца над 3 годишна възраст да има място в градините, както и да се увеличат "чувствително" местата в яслите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във