Банкеръ Daily

Общество и политика

Семейства с деца, обучаващи се дистанционно, ще имат право на целеви помощи

Семейства с деца до 14 години, които се обучават дистанционно също ще могат да получат целева помощ от държавата заради въведените ограничителни мерки. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, които бяха одобрени от правителството.

Освен това се повишава подоходният критерий, като средствата ще получават и семействата с доходи на всеки от членовете под 915 лева или една и половина минимална заплата. Сега подоходният критерий е 610 лева.

Определянето на средномесечния доход ще се изчислява въз основа на реализирания доход в месеца, за който са въведени ограниченията срещу Covid-19.

За 1 дете помощта е 610 лева, за семейства с 2 деца 915 лева през настоящата година.

"С ГЕРБ постигнахме общо разбиране, че трябва да бъдат подпомагани всички деца. Реално ефектът от данъчното облекчение ще се усети през 2021 година. Тези пари - около 250 млн. лева, ще влязат в домакинствата. Смятам, че държавната подкрепа за всички деца е едно от най-позитивните неща в този мандат“. Това каза пред БНР съпредседателят на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов. 

Той поясни, че детската надбавка ще се получава в пълен размер при 510 лева доход на член на семейството, а при доход от 610 лева на член на семейството надбавката ще се получава в 80-процентов размер. 

„Независимо дали получава, или не получава надбавки, семейството ще има право на данъчната преференция за дете“. 

Веселинов допълни, че по бюджета няма сериозни проблеми между коалиционните партньори, а само второстепенни виждания, по които не е постигнат консенсус. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във