Банкеръ Daily

Общество и политика

СЕМ ще си избира председател предсрочно

Съветът за електронни медии изненадващо вкара в днешния си дневен ред точка за избор на нов председател на медийния регулатор. Първоначалните намерения бяха това да се случи на 9-и май.

Мандатът на шефа на СЕМ е една година. София Владимирова смени на поста Мария Стоянова на 9 май 2017-а, а след това беше преизбрана за още един мандат.

СЕМ ще приеме доклад за решението на СГС, който призна за виновен генералния директор на БНТ Константин Каменаров за шофиране след употреба на алкохол. Той е осъден на една година и три месеца условно с тригодишен изпитателен срок.

Според Закона за радио и телевизия лица, които са осъждани на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер, не могат да заемат тази длъжност.

Снощи председателят на СЕМ София Владимирова каза за БНР, че експертите и юристите на медийния регулатор обсъждат ситуацията. Очаква се мандатът на Каменаров да бъде прекратен предсрочно, да бъде избран временно изпълняващ длъжността генерален директор на БНТ за три месеца и през това време СЕМ да проведе конкурс за избор на нов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във