Банкеръ Daily

Общество и политика

СЕМ ще се оплаче на евроинституциите от Тошко Йорданов

СЕМ ще се оплаче на европейските институциите от отношението на представители на парламентарно представените партии към регулатора. "Съветът за електронни медии (СЕМ) беше поканен на 7 април от Комисията по културата и медиите към 47-ото Народно събрание, за да бъде "запознат с нередности" при избора на генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ). На заседанието към регулатора бяха отправени неоснователни обвинения, нямащи нищо общо с правото, за пропуски в преценката на документите, представени от кандидатите в процедурата за избор на генерален директор на обществената телевизия. Въпреки че представителите на СЕМ бяха изрично поканени да присъстват на заседанието на комисията, им беше отказана възможност да изразят становище по поставените въпроси." Това се казва в позиция на медийния регулатор. 

"След като се запозна с предоставените документи, СЕМ не установи факти, които да сочат несъответствие на избрания през 2019 година генерален директор на БНТ с изискванията на закона. Твърдените от ККМ "нередности“ са извън правомощията на СЕМ, който не може да разследва истинността на представени официални документи", се казва още в позицията. 

В сряда председателят на парламентарната комисия по култура и медии Тошко Йорданов от ИТН предложи на членовете на СЕМ директорът на БНТ Емил Кошлуков да бъде уволнен предсрочно. Аргумент в полза на това решение са "изключително многото съмнения за нередности при избора му".

"СЕМ, в качеството му на независим регулаторен орган, е подложен на безпрецедентен политически натиск. СЕМ настоява представителите на политическите партии да се въздържат да използват език на омраза и реваншизъм без факти или правни аргументи. Целенасоченото дискредитиране на регулатора не само нанася непоправими щети на неговия авторитет в бъдеще, но показва обезпокоителна липса на разбиране на смисъла и предназначението на регулаторните органи, създадени в демократичните страни по силата на европейска директива. Поради тази причина Съветът възнамерява да информира европейските органи за отношението, демонстрирано от представителите на законодателната власт в страната", се изтъква в становището. 

СЕМ ще изрази подробно своята позиция за "наличието или липсата на законови основания за исканите действия". Това казват от регулатора в отговор на искането на председателя на комисията СЕМ да обмисли варианта за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор на БНТ въз основа на представените документи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във