Банкеръ Daily

Общество и политика

СЕМ ще организира поредица от инициативи за медийната грамотност

Съветът за електронни медии ще организира поредица от инициативи, свързани с медийната грамотност, сред които кръгла маса и провеждане на социологическо проучване от какви източници се информира аудиторията.

СЕМ прие доклад за правата и задълженията на регулатора, доставчиците на медийни услуги и платформите за споделяне на видеоклипове относно медийната грамотност съгласно Закона за радиото и телевизията.

Докладчикът по темата за медийната грамотност - Диляна Кирковска от СЕМ, подчерта ценния принос на обществените медии.

"БНР има собствен екип за проверка на факти и твърдения, обучен от "Фактчек.БГ"- колегите, които работят по международни стандарти", посочи тя.

Членът на СЕМ Пролет Велкова предложи обмяна на опит с регулатори от други страни, които имат иновативни решения и практики.

"Кръгла маса" предлагате в доклада. Чудесно е. Не знам обаче дали само една "кръгла маса" може да свърши работа. Мисля, че можем да разгърнем повече дискусии, ако щете уъркшопи. Смятам, че има широко поле за работа там", каза тя.

Членът на медийния регулатор Габриела Наплатанова подчерта, че в други европейски държави има държавно финансирани кампании за медийна грамотност, фокусирани върху работа с ученици.

"Цифровата хигиена в момента, всички тези самообучаващи неща, които се правят в училище, са оставени на добрата воля на учителите по информационни технологии", отбеляза тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във