Банкеръ Daily

Общество и политика

СЕМ отхвърли твърдения на Минеков, че не е отговорил на писмото му

По повод твърдения на служебния министър на културата професор Велислав Минеков, че Съветът за електронни медии не е отговорил на отправени до него въпроси, свързани с излъчено на 22 май съдържание в три телевизионни програми, от медийния регулатор заявиха, че СЕМ е спазил установения административен ред за кореспонденция между институциите.

Въпросите на министъра са във връзка с прекъсване на сутрешните програми на три национални телевизии, за да бъде излъчена пресконференция на ГЕРБ.

От СЕМ информират, че на 26 май е постъпило писмо от служебния министър на културата проф. Велислав Минеков и че на 31 май са изпратили отговора си до него. Размяната на кореспонденцията е чрез системата за електронен обмен. Писмото на проф. Минеков е във връзка с прекъснатите на 22 май сутрешни програми на БНТ, БТВ и Нова телевизия, за да бъде излъчена пресконференция на ГЕРБ. Той пита СЕМ на какво основание са били прекъснати програмите на трите национални телевизии и какво е становището на медийния регулатор за това спрямо ЗРТ.

От СЕМ подчертават в отговора си, че медийният регулатор не може да определя или обосновава програмните решения на медиите и въпросите трябва да бъдат оправяни към техните ръководства, доколкото излъчването на посочения брифинг е в рамките на тяхната редакционна независимост и свобода.

УС на БНТ излезе с позиция, в която заявява, че ще сезира ЕК и редица други институции в защита на медийната свобода.

Междувременно, генералният директор на БНТ Емил Кошлуков излезе с позиция, в която се казва, че разпространените твърдения от Велислав Минеков на пресконференция днес са: "Откровени лъжи и клевети". Ще предприема всички законови действия, свързани с ангажиране на неговата отговорност за публичното разпространение на клеветнически изявления, включително и по съдебен път".

Служебният министър на културата професор Велислав Минеков смята, че директорът на Българската национална телевизия Емил Кошлуков е едно от свързаните лица по закона "Магнитски". На пресконференция по-рано днес Минеков заяви:

"Знаете за рестрикциите по отношение на асоциираните към Закона фирми. Бяха в момента, до последно 62. Тук има още една, към която трябва да има рестрикции и в нея съучаства г-н Кошлуков. Той е в ръководството, може би дори и изпълнителен директор, "Ню фрейм медия България" ЕООД. Трябва г-н Кошлуков да бъде подложен на същите мерки, както и всички останали, които са свързани с тези фирми".

Министърът обяви още: "Надявам се да ни разкаже за неговото присъствие в TV7, за което отговаряше фалиралата КТБ и Цветан Василев, а може би и Делян Пеевски, но искам да знам какво прави тук името му. Искам ДАНС и всички служби да разберат какво се е случило в този период! Ще ги помоля да се задействат незабавно!“.

В отговор Емил Кошлуков излезе с позиция във Фейсбук, в която заявява, че ще предприеме всички законови действия във връзка с твърденията на  професор Минеков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във