Банкеръ Daily

Общество и политика

СЕМ отчита изостряне на политическия дебат дни преди изборите

Кампанията става все по-активна, увеличава се количеството на формите (платените и безплатните). Запазва се тенденцията политическите разговори да се водят чрез дискусионните форми, като най-атрактивни за аудиторията. Това се казва в третия междинен доклад от наблюдението на предизборната кампания на Съвета за електронни медии. Мониторинг експертите на регулатора изготвят подобен доклад във всяка седмица от кампанията. Периодът на представения днес мониторинг е 10-16 март. В наблюдението на СЕМ са включени 41 телевизионни и радио-програми. 

Наблюдението отчита, че в състоялите се диспути съдържателността понякога отстъпва. Тонът между участниците в политическата надпревара се изостря, което вероятно е обвързано с предстоящия край на кампанията.

През наблюдавания период по Нова тв беше излъчен дебат между представители на основните съперници ГЕРБ и БСП (между Елена Йончева/БСП и Делян Добрев/ГЕРБ), от който произтече страничен сюжет (между бившия премиер Б. Борисов и журналистката), намерил отзвук и в другите медии.

В тематичен аспект, наблюдението отчита разнообразие на дискутираните теми. Третият период открои още нарушения. За тези нарушения СЕМ е изпрати писма. За целия период на наблюдението, от началото на кампанията, ЦИК реагира с 10 решения. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във