Банкеръ Daily

Общество и политика

СЕМ обяви процедура за избор на генерални директори на БНТ и БНР

Съветът за електронни медии (СЕМ) обяви процедура за избора на генерален директор на Българската национална телевизия и Българското национално радио.

В срок до 1 юли тази година на електронната страница на СЕМ ще бъдат оповестени кандидатите, допуснати до третия етап на надпреварата. Изслушванията им се очаква да се проведат на 3 и 4 същия месец. Изборът на нов генерален директор ще стане ясен на 5 юли.

Ако никой от кандидатите не получи най-малко три гласа, един час по-късно ще бъде насрочено второ заседание. В случай, че и на него не бъда определен генерален директор, то трябва да се проведе ново заседание. Ако и то завърши без резултат, процедурата се прекратява.

Колкото до избора на генерален директор на Националното радио, кандидатите, допуснати до трети етап на процедурата, ще станат известни на 24 юни, отново на електронната страница на регулатора. Изслушванията ще се състоят на 26 и 27 юни, а ден по-късно трябва да бъде определен избраният кандидат. И тук, в случай, че няма определен избор, процедурата е сходна, както тази за избор на генерален директор на БНТ.

В края на миналия месец СЕМ прие оставката на бившия вече генерален директор на БНТ Константин Каменаров, след като на 22 април Софийски градски съд потвърди изцяло присъдата, с която той бе признат за виновен в това, че е шофирал с 1,6 промила алкохол в кръвта. 

Каменаров е осъден на 1 година и 3 месеца лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок и 600 лв. глоба. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. За временно изпълняващ длъжността генерален директор регулаторният орган определи Емил Кошлуков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във