Банкеръ Daily

Общество и политика

СЕМ не подкрепя предложените от „Обединени патриоти” промени в Закона за радиото и телевизията

Съветът за електронни медии не подкрепя предлаганите от депутати от групата на  "Обединени патриоти" промени в Закона за радиото и телевизията. Този проект предвижда сайтовете да подлежат на регистрация и наблюдение от СЕМ.

Според председателя на медийния регулатор Бетина Жотева предлаганите промени не дават ясни дефиниции и критерии за преценка. "Предложената легална дефиниция на понятието "дезинформация" в интернет е твърде обща, а това само по себе си създава реална опасност за нарушаване на свободата на словото, както и за правото за изразяване на мнение“, аргументира се тя. Жотева допълни, че не става ясно какви са механизмите и критериите, които СЕМ следва да прилага при преценка за истинност или неистинност на дадена информация, за да достигне до решение, че някой сайт разпространява дезинформация. 

Според Жотева предлаганите от "Обединени патриоти" промени в Закона за радиото телевизията противоречат и на европейската директива за аудиовизуалните услуги. "Смятаме, че предложените промени не са съобразени с новата директива, която беше приета и трябва да се транспонира в българското законодателство", посочи тя.

Директивата въвежда нови правомощия на СЕМ за регулиране на аудио-визуални услуги в интернет среда и на платформите за споделяне на видеоклипове. "Но не е за регистрация пред Съвета за лица, които имат публикации в интернет среда, т.е. интернет сайтове. Има огромна разлика“, подчерта председателят на регулаторния орган.

Facebook logo
Бъдете с нас и във