Банкеръ Daily

Общество и политика

СЕМ изслуша трима от кандидатите за шеф на БНТ

S 250 d244cd16 c079 4d60 8449 321934d47c2e
S 250 fe62fbd8 54d9 49c5 a941 2c2f9fe4be32

Съветът за електронни медии започна изслушването на шестимата кандидати за генерален директор на БНТ. На 21 и 22 август всички мераклии за шефския стол в държавната телевизия ще представят пред медийния регулатор своите концепции за развитието на БНТ.

На 23-ти пък СЕМ трябва да избере новия директор на телевизията. За избирането му ще са необходими минимум три от гласовете на петчленния регулатор. В състава на СЕМ са двама членове от президентската квота - Мария Стоянова и Бетина Жотева, а от парламентарната квота са София Владимирова (ГЕРБ), Иво Атанасов (БСП) и Розита Еленова (БДЦ).

Според реда на подаване на документите първи се представи Сашо Йовков, след него СЕМ да изслуша Валерий Тодоров и Тома Иванов. На 22 август концепциите си ще представят Иван Гарелов, Константин Каменаров и Емил Кошлуков.

Сашо Йовков обеща професионализъм, отговорност и да запази доверието в БНТ. Основен негов приоритет ще бъде БНТ да бъде мултиканална и мултимедийна телевизия. Той направи интересен коментар за мандата на сегашната директорка - Вяра Анкова. По думите му на Анкова не достигнали време и пари. Йовков обеща да инициира дискусия за законодателни промени срещу разпространяването на фалшиви новини, които влияят на информационния поток и вредят както на обществото, така и на държавната телевизия. Сашо Йовков отбеляза, че според него финансирането на БНТ е недостатъчно. В концепцията си обаче той предвижда създаването на трети канал - БНТ3, който да е спортен, както и на БНТ4 - за култура и образование.

Вторият изслушан бе Валерий Тодоров. Той смята, че бъдещето на телевизията е в многообразието на съдържанието и привличането на нови зрители. Според него БНТ трябва да запази своя собствен облик, а да не се адаптира към частния модел. Той предлага БНТ HD да се запази и да се доразвие като спортен канал на БНТ, а БНТ2 да бъде развит като културен канал. В проекта на неговата концепция е заложено да има и детски канал "БНТ Плюс", също така и проект за информационно-публицистичен канал, който да бъде развит във времето. По отношение на финансирането Валерий Тодоров се обяви за публично и прозрачно финансиране.

Последният кандидат, който изслуша СЕM днес бе Тома Иванов. Неговата концепция е озаглавена "БНТ - Алтернатива на търговските телевизии". Тома Иванов, който е бивш финансов директор на телевизията и за кратко генерален залага на три основни принципа в своята концепция - приемственост, екипност, диалогичност. Според него трябва да бъдат привлечени към зрителската аудитория хората, които в момента са преситени и не гледат въобще телевизия.Като финансист Тома Иванов подчерта, че през годините, в които е работил в БНТ, тя никога не е приключвала с бюджетен дефицит. Според него е необходимо да се увеличи доверието към Обществената медия според Тома Иванов. По думите му, колкото и малък да е бюджетът на БНТ, който е основна разлика между БНТ и останалите телевизии, той дава на телевизията онази редакционна независимост, която я превръща в алтернатива на търговските телевизии. Към приоритети му са още запазване на четирите основни канала на телевизията. До края на своя мандат Иванов обеща да няма бюджетен дефицит, собствените приходи да се увеличат с 25%, а аудиторията да се удвои.

Facebook logo
Бъдете с нас и във