Банкеръ Daily

Общество и политика

СЕМ изслуша кандидатите за директор на БНТ

Концепциите си за управлението на Българската национална телевизия представиха днес в Съвета за електронни медии настоящият генерален директор Емил Кошлуков, бившият шеф на новините и актуалните предавания на Би Ти Ви Венелин Петков, директорът на Радио Кърджали Красимир Ангелов и доц. Светлана Божилова от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет.

Досегашният директор Емил Кошлуков залага на инвестициите в хората, технологичното развитие и програмното съдържание.

БНТ не е в криза според него, но ще се работи по подкастите. Емил Кошлуков коментира работата си като телевизионен ръководител: "Аз съм се постарал да върша работа, най-вероятно на някои хора не допадам по различни причини – политически, морални, телевизионни, по всякакви".

Кандидатът за поста генерален директор Венелин Петков определи БНТ като спящ великан, който трябва да бъде събуден.

"БНТ трябва да води пазара, а не да се крие зад думите зад думите за обществената си функция и за това, че не трябва да бъде конкурентен играч, трябва да бъде конкурентен играч“, подчерта той. Ще работи за това решенията да се вземат публично.

Директорът на Радио Кърджали Красимир Ангелов се явява за втори път в конкурса за генерален директор на БНТ. Той очерта 3 предизвикателства пред телевизията – финансиране, дигитална революция и изпълнение на обществената мисия.

"Когато аз знам горе-долу с какво разполагам, а не съм зависим от прищевките на управляващата партия или на финансовия министър, тогава нещата ще вървят. А в случая какво се получава? Да, плаща се на час и, ама ако слушаш, нали, ето 20 милиона отгоре, като не слушаш - ето 700 хиляди ги махаме", обясни той.

Пред Съвета за електронни медии беше изслушан и последният кандидат за директор на БНТ - преподавателят Светлана Божилова. Според нея БНТ трябва да се превърне в културен институт.

"Аз съм предвидила, ако бъда избрана, 128 страници е гидът за професионално поведение на Би Би Си - той дава тази рамка за права и отговорности на журналистите и никога не трябва да има намеса преди това", каза тя.

Вчера СЕМ изслуша другите четирима кандидати - журналистът Сашо Диков, бившият главен юрисконсулт на БНТ и бивш директор на правната дирекция в БНР Ирина Величкова, спортният журналист Сашо Йовков и Василена Матакиева, която е член на управителния съвет на БНТ.

За да бъде избран нов генерален директор на Българската национална телевизия, той трябва да получи най-малко три гласа от 5-членния състав на СЕМ. Решението ще бъде взето утре.

Facebook logo
Бъдете с нас и във