Банкеръ Daily

Общество и политика

СЕМ иска спешна среща с ОССЕ заради доклад от наблюдение на вота

Съветът за електронни медии взе решение да поиска спешна среща с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа по повод доклада с предварителните заключения на организацията по повод наблюдение на предсрочните парламентарни избори на 11 юли и отразяването им в медиите.

Председателят на СЕМ Бетина Жотева определи като „лъжа“ текстове от документа, свързани с медийния регулатор.

Председателят на Съвета за електронни медии Бетина Жотева заяви, че е неприятно изненадана от заявление в доклада на ОССЕ, свързани с подалата оставка от Съвета Ивелина Димитрова.

„Има изречение, в което членове на Съвета са упрекнати. Просто е заявено, че госпожа Ивелина Димитрова е подала оставка от СЕМ под натиск от останалите членове. Това е твърдение, което аз категорично заявявам, че е лъжа и не мога да приема доклад с подобно съдържание“, заяви тя.

От СЕМ изразиха разочарование, че от ОССЕ не са потърсили гледната точка на регулатора.

От медийния регулатор ще поискат от ОССЕ да обясни и по какъв механизъм е направено изчислението, че от общо 28 минути за участниците в изборите в сутрешните и вечерните централни новини по БНТ 1, 17 минути са посветени на ГЕРБ.

СЕМ взе решение да изпрати и писмо с искане за становище по твърденията в доклада от генералния директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков.

Тъй като заключенията на ОССЕ и изводи на международната организация „Репортери без граници“ за отразяването на предизборната кампания станаха повод вчера служебният министър на културата проф. Велислав Минеков да поиска от СЕМ да излезе със становище, медийният регулатор взе решение да подготви писмо и до него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във