Банкеръ Daily

Общество и политика

СЕМ глобява Националното радио, но още не иска оставката на Светослав Костов

Съветът за електронни медии се срещна с журналисти от редколегията на БНР заради кризата в радиото. На срещата присъстваха журналисти от "Хоризонт", програма "Христо Ботев" и бивши служители на радиото, Силвия Великова и Даниела Късовска, която досега бе зам. главен редактор на "Хоризонт". Те представиха обстоятелствата около свалянето от ефир на Великова и отнетият ѝ ресор "Правосъдие". Веднага след срещата започна заседанието, на което съветът трябва да обяви какво ще предприеме след натиска над програма "Хоризонт" от новото ръководство и спирането на сигнала в цялата страна на 13 септември.

"Потресени сме от случващото се", обяви пред СЕМ председателят на редколегията Николай Петров. От името на екипа на програмата той заяви, че журналистите се интересуват дали СЕМ ще търси отговори от ръководството на радиото за разкритията за натиск, изнесени от зам.-главният редактор на "Хоризонт" в оставка Даниела Късовска и пенсионирания неочаквано миналата седмица дотогавашен шеф на програмата Ивайло Савов.

Великова представи пред медийния регулатор имейл, изпратен ѝ от новоназначения и.д. на "Хоризонт" Николай Кръстев след стъпването му в длъжност. В него е заповедта, с която на друг репортер е поверено да отрази протеста срещу избора на Иван Гешев на 13 септември, а журналистката Диана Дончева да води на мястото на Великова предаването "Преди всички" в същия ден. Отстранената журналистка е командирована в Стара Загора, за да обучава свои колеги. 

Тя посочи, че шефът на БНР Светослав Костов я уведомил, че има натиск за свалянето ѝ от ефир ден преди това да се случи. Тогава я поканил на разговор в Борисовата градина. Казал ѝ, че над него има силен натиск и е заплашен, че ако не я отстрани нея от ефир, децата му ще гладуват и няма да може да си намери работа. Трябвало да избира дали да изпълни нареждането или да подаде оставка. Добавил, че ако не изпълни нареждането, ще бъде намален бюджетът на БНР и ще бъде обединено с БНТ. Тя отговорила, че ако я свали от ефир, трябва да даде обяснение защо го прави. Костов отговорил, че ще посочи като повод случая с огласяването на личните данни на 16-годишния ученик, задържан за подготовка на терористичен акт в Пловдив.

Пред СЕМ Даниела Късовска обясни, че става дума за "безпрецедентен натиск и цензура". Тя отново описа събитията от 12 и 13 септември и призова регулатора да направи така, че радиото да може да работи свободно. Разказа как пред нея, без да представя адекватни аргументи, новият и.д. на програмата задраскал името на всички места в работния график, включително и от отразяването на протеста на 13 септември. Според нея отговорността е на ръководството и поиска оставката на генералния директор на Управителния съвет.

СЕМ реши, че ще обяви на заседание на 27 септември дали ще поиска оставката на генералния директор на БНР Светослав Костов. Очакваше се днес да бъде обявено какви стъпки ще предприеме медийният регулатор за кризата в радиото. Окончателното решение обаче се отлага, тъй като за момента не са налице законови предпоставки за прекратяване на договора на Костов, защото няма системни груби нарушения в рамките на една година. За да има такава предпоставка, трябва да са налице три такива нарушения.

Съветът ще наложи глоба на националното радио за нарушение на два члена от Закона за радио и телевизия. Размерът на санкцията ще бъде уточнен допълнително. По единия член глобата е от 1000 до 7000 лева, а по другия - от 3000 до 20 000 лева. Едната глоба е за нарушаване на индивидуалната лицензия заради спирането на сигнала, тъй като по закон радиото трябва да излъчва 24 часа. Втората санкция е, защото със заглушаването на ефира е нарушено гарантираното правото на гражданите на достъп до информация.

В допълнение, СЕМ обяви, че ще изпрати до прокуратурата сигнал за оказван натиск, цензура и физически заплахи над служители в радиото. Сигналът е на базата на факти, изнесени по-рано днес от редколегията и журналисти от БНР пред членовете на съвета.  Бетина Жотева допълни, че призовава прокуратурата да свърши своята работа, за да може евентуалното решение на съвета да не отпадне пред съда.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във