Банкеръ Weekly

Общество и политика

СЕМ държи сергията "Аз ще стана шеф на БНР" отворена до 5 декември

До  5 декември ще се приемат документите на кандидатите, готови да оглавят Българското национално радио. Същинското състезание ще е месец и половина по-късно - на 20-21 януари догодина. Това стана ясно след единодушно гласуваното решение на СЕМ, влязло в сила вчера (30 октомври). Дотогава БНР ще бъде ръководено от Антон Митов, временно изпълняващ длъжността "Генерален директор".

По време на скорострелния си мандат, Антон Митов ще трябва да реши едно от... най-зловещите началнически уравнения: как да преодолее разделението в БНР, инспирирано от синдикатите, след като по принцип те обгрижват едновременно и социалните искания на журналистите, и за политическата им независимост. (Справка - по принцип БНР е обществена медия, създадена с акт на парламента. В частност обаче националното радио се издържа от волята на "съответната" управляваща политическа сила!)

Освен това, Антон Митов трябваше да защити интересите на БНР около дебатите по проектозакона за "Бюджет' 2020", но... и това приключи: днес Министерският съвет утвърди часовите ставки на БНТ и БНР за следващата година. Така че каквото и да прави г-н Митов, един час национален радиоефир ще струва 443 лева. И туй то - плачи, дете... Не за друго, а защото няма сила, която да строши хатъра на финансовия министър: щом той е решил, че това са парите - толкоз ще бъдат. Въпреки потребностите, въпреки волята (евентуалната) на т. нар. законодателно тяло.

И накрая - до началото на коледно-новогодишните празници, и.д. генералният директор на БНР Антон Митов ще трябва да пребори още един проблем: новите договори с организациите за колективно управление на права (ОКУП) - "Музикаутор" (авторски права) и ПРОФОН (продуцентски и изпълнителски права). Мисия невъзможна? Донякъде, защото наследените БНР-проблеми със Закона за авторското право и сродните му права са плод на лека... управленска шизофрениця: БНР не иска да плаща нормални отчисления на "Музикаутор", защото било на бюджетна издръжка, т.е. не печелело от препродажба на авторски права. В същото време обаче същото това БНР, макар да е на бюджетна издръжка, хич не протестира срещу умопомрачителните такси, събирани в полза на ПРОФОН, и разпределяни между членовете на таз организация.

Малко шизофренично изглежда, но си е точно така: когато трябва да изважда (т.е. да плаща като ползвател), БНР протестира; когато трябва да прибира (т.е. да печели като продуцент), БНР си наляга парцалите и мълчи като... Няма значение като какво.
Така че избирането на нов генерален директор на БНР е важно, но развързването на Българска национална телевизия, Българско национално радио и Българска телеграфна агенция от партийно-правителствената ясла, е още по-важно! Защото те може да са всякакви, но никога не са били обществени. И както продължава да върви - няма да бъдат...

Facebook logo
Бъдете с нас и във