Банкеръ Weekly

Общество и политика

Секира вместо коледен подарък

Европа ще ни одруса с няколко милиарда за заменените гори

Солидна глоба за няколко милиарда евро готви за страната ни Страсбург вместо коледен подарък. Очаква се до дни да научим, че и България е влязла в списъка на държави, срещу които са открити наказателни процедури заради нарушения на европейското законодателство. Очаква се делото, което ЕК заведе в началото на 2010-а по повод на прословутите замени, които в Брюксел определиха като нерегламентирана държавна помощ в полза на определени частни лица и фирми, да приключи окончателно в края на годината. И макар че агроведомството нае солиден екип от юристи да ни спасява, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов призна, че адвокатите ни далеч не били оптимисти, че краят на тази сага ще бъде благоприятен.


Европейската комисия вече била пред финала на разследването и със сигурност ще докаже нещо, което всички отдавна знаем - че по време на управлението на кабинета Станишев бяха разменени стотици декари в неатрактивни райони от централната част на страната за апетитни парцели край морето. А разликата между оценките на тези имоти и пазарните цени се равнява именно на милиардите в полза на частниците, които сега трябва да плати държавата. Преди година министър Найденов поясни, че щетите за държавата от извършените заменки на земи и гори са между 2 млрд. и 8 млрд. лева.


Пораженческият тон на министър Найденов по този повод обаче повдига нов въпрос. Няма обяснение фактът, че кабинетът на Бойко Борисов, който обещаваше солидни наказания за скандалните замени,


не направи опит да развали сделките

подписани от предшествениците му. През септември миналата година Европейската комисия изпрати последното си предупреждение с мотивирано становище, че правителството трябва да се справи сама с проблема и да развали контрактите. Това обаче не се случи и макар че дежурното оправданието беше алчността на крадливата тройна коалиция, никой не се и замислил дали не е икономически по-изгодно договорите да бъдат анулирани или с новите собственици на атрактивните парцели да се подпишат споразумения и те да доплатят разликата до пазарните цени, отколкото да плащаме солени глоби на Европа. Подобен вариант от сградата на Министерския съвет не се чу.


Вместо това причините, поради които така и никой не пристъпи към разваляне на контрактите, Найденов сведе до невъзможността на агроведомството да плати регламентираната четирипроцентна съдебна такса, ако заведе дела за анулирането на договорите. Със сигурност голяма част от облажилите се нямаше да се съгласят безапелационно на споразумения. Но имаше и такива, които благородно заявиха, че са готови доброволно да върнат терените, ако държавата им гарантира, че върху тях няма да се строи. Дали това не беше просто пиар акция на рекламния бос Красимир Гергов, на собственика на футболния клуб Левски Тодор Батков или на мениджмънта на свързаното с брата на Сергей Станишев - архитект Георгий Станишев, дружество Мадара Бяла норд?!


Отговор не може да се даде, тъй като дори в тези случаи хората на Найденов така и не предприеха никакви действия.


Проверката за непозволена държавна помощ, с която българските управници дариха приближени до властта бизнесмени през 2008-а, включваше анализа на извършените 147 замени в периода 2006-2009 година. Успяхме да се отървем от глоби само за 15 от тях, тъй като те са направени преди 2007-а, когато влязохме в Евросъюза, и по това време страната ни не е имала задължения по европейското право.


Найденов призна, че ако България бъде осъдена за нерегламентирана държавна помощ, в крайна сметка на страната ни все пак ще бъде даден срок новите собственици да върнат горите или да покрият разликата в цената и тя да бъде внесена в бюджета. И ако това не се случи, ще ни се наложи да си платим милиардната глоба, но тя ще отиде в европейския бюджет.


Хората от Фонда за защита на дивата природа WWF и от екосдружението Да запазим природата в България обаче твърдят, че министър Найденов е могъл да поправи нещата и само ако издаде заповед, с която да обяви заменените гори за неправомерна държавна помощ и да задължи собствениците им да възстановят разликата в цената или да върнат горите на държавата. Това според природозащитниците автоматично щяло да спре наказателната процедура срещу България. Гражданските организации също задават въпроса защо това така и не се е случило през последните три години...?!


Вместо това Найденов пък продължава да върти старата грамофонна плоча,


че големите рушвети, които частниците са плащали, за да се уредят с апетитните замени, освен в джобовете на висши държавни чиновници са пълнили и касите на партиите от тройната коалиция. Това вероятно е истина. Но безспорно и това, че последващите действия на министъра не обхванаха всички възможности за спасение от санкциите.


Не изглежда много уместна

nbsp;


героическата поза, която Найденов заема, като припомня, че правителството на ГЕРБ е наложило мораториум за замените и ги е забранило. И че е дало бившия министър на горите Нихат Кабил на прокуратурата - да припомним, че партията на Борисов дойде на власт именно с тези обещания...


За нещастие краят на годината не е далече и скоро ще разберем точно колко всички ние ще платим за гяволъка на предишните управници и за немокаятлъка на сегашните. Ако пък министър Симеон Дянков отново скрие парите и реши да не плаща, делото ще бъде пратено на съд в Люксембург, а оттам, както знаем, измъкване няма...


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във